Weekend Festivalil liikus tuhandeid eurosid valeraha (2)

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud 50eurone rahatäht. Pilt on illustratiivne.
Võltsitud 50eurone rahatäht. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann / Postimees

Ülemöödunud nädalal Pärnu rannas korraldatud Weekend Festivalil oli liikvel tuhandeid eurosid valeraha.

Politseile on jõudnud 45 võltsitud 50eurost kupüüri ja üks valemünt, mille väärtus ületab kokku 2000 eurot. 

Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava ütlust mööda tuli valdav osa valerahast Weekend Festivali korraldaja kaudu, mis tahtis festivali ajal kauplemisega teenitud raha arvele panna, kuid sularahakeskuses selgus, et osa rahast on võltsitud. 

Aava sõnade järgi jõudis Weekend Festivali korraldava äriühingu kaudu sularahakeskusesse 36 võltskupüüri ja mujalt Pärnust umbes samal ajal veel mõni rahatäht.

Põhja prefektuuri pressiesindaja ütles, et valeraha oli küllaltki hea kvaliteediga ja kiirel arveldamisel võis olla seda raske tuvastada. „Rahatähed olid eri seerianumbritega, kuid tõenäoliselt pärit samast allikast,” ütles Aava. 

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juhi Roger Kummi hinnangul on veel vara öelda, kust raha pärineb. „Selle püüame välja selgitada kriminaalmenetluse käigus. Kuna raha liigub kiiresti käest kätte, on keeruline hinnata, kas raha levitajad võisid olla samad inimesed. Küll annab võltsingute sama kvaliteet alust eeldada, et kupüürid pärinevad samast allikast. Sellele viitavad läbivad kombinatsioonid seerianumbrites.“

Kas valeraha on tehtud Eestis või mujal, selgitab menetlus, mis algatati karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb võltsitud maksevahendi ja väärtpaberi käitlemist. 

Aava märkis, et suurüritusi korraldavatel ettevõtetel tasub olla hoolas ja kasutada kupüüride kontrollimiseks detektoreid.

„Kaupleja enda huvi peaks olema võtta kasutusele kõik meetmed, et vältida valerahaga maksjate ohvriks langemist. Mõistan, et suurüritustel on kliente palju, tempo kiire ja müüjatel ei jää aega kupüüri detailseks uurimiseks. Ei saagi eeldada, et kaupleja suudab valeraha eksperdi tasemel tuvastada. Ka kõnealused rahatähed ei olnud lihtsama klassi võltsing,“ tõdes Kumm.

„Sellegi poolest saab kaupleja ise kõige rohkem ära teha, et endale kahju ära hoida. Kõige lihtsam viis on kasutusele võtta rahadetektor. Eriti kui räägime nii suurtest rahatähtedest nagu 50eurosed kupüürid. Kusjuures, Eestis on enim levinud valeraha just 50eurone. Alternatiivina soovitan kasutada kaardimakset, mis on ilmselt üks turvalisemaid makseviise,“ märkis Kumm.

Raha saadetakse Eesti kohtuekspertiisi instituuti ekspertiisi.

Põhja prefektuur annab valerahajuhtumi uurimise üle Lääne prefektuurile.

Vaadates numbreid, on käesoleval aastal valeraha levik kahanenud.

Vaata, kuidas valeraha ära tunda!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles