Edelavärav avaneb rändrahnu looga

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariik, Pärnu maakond, Häädemeeste vald ja Ikla küla – see ongi edelavärav, kus teelised saavad jalga puhata.
Eesti Vabariik, Pärnu maakond, Häädemeeste vald ja Ikla küla – see ongi edelavärav, kus teelised saavad jalga puhata. Foto: Mailiis Ollino

Edelavärava rahvaks võib kutsuda neid omamoodi inimesi, kes karmide edelatuulte kiuste on suutnud kasvatada endast sihikindla ja teotahtelise iseloomuga heatujulised maailmakodanikud, aga nendega on vaja sõbraks saada.

Sedasi tutvustab ennast Eesti edelapoolseimas nurgas ja Pärnumaa lõunapoolseimas punktis sõpruskond, hakkajad nooremapoolsed iklalased, kes on kujundanud vana tee äärde silmahakkava edelavärava.

Katusealuses on eesti, läti ja inglise keeles legend Ikla rändrahnust. See algab looga jääaja lõpul saabunud ja kirikuraamatusse kantud kivimürakast, millel sai villand inimloomade igasuvisest kombest pralletada tema ümber just siis, kui metsa all hakkasid sõnajalad õitsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles