Ajateenija saab nüüd asendusteenistuse läbida päästekomandos

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra päästekomando.
Vändra päästekomando. Foto: Urmas Luik

Eestis kohustusliku ajateenistuse alternatiivina võimaldab kaitseväeteenistuse seadus kutsealusel tulenevalt tema usulistest või kõlbelistest veendumustest teenistuse läbi teha asendusteenistusena. Tänini on teenistuskohad olnud sotsiaalasutused või õppeasutused erivajadustega õpilastele.

Nüüdseks allkirjad saanud päästeameti ja kaitseressursside ameti ühine memorandum ja sellest tulenev koostöölepe annab asendusteenistujale võimaluse läbida oma kohustuslik teenistusaeg päästekomandos.

"Mida rohkem on kogukondades vabatahtliku päästja teadmiste ja oskustega inimesi, seda turvalisemaks meie elu muutub," sõnas päästeameti peadirektor Kuno Tammearu. "Päästekomandodes tehtava asendusteenistusega suureneb turvalisus ühiskonnas tervikuna ja asendusteenistujate panus sealjuures on märkimisväärne. Päästeametil on koostöö üle väga hea meel ja tahame sellest kindlasti maksimumi võtta."

Kaitseressursside ameti peadirektori Margus Pae selgituse kohaselt on asendusteenistus kaitseväeteenistuse eriliik, mis võimaldab kohustuse läbida nendel kutsealustel, kes valdavalt kas usulistel või kõlbelistel kaalutlustel taotlevad alternatiivi traditsioonilisele ajateenistusele. "Asendusteenistus päästetöödel on uus väljund, mis omakorda moodustab osa riigikaitsekäsitlusest," lisas ta.

Asendusteenistus ei ole kergem ega raskem tavapärasest kaitseväes teenimisest, see on lihtsalt teistsugune. Kui ajateenistus kestab kas kaheksa või 11 kuud, siis asendusteenistus 12 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles