Vene talu riidest nukke väärtustab EHE-märgis

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veronika Meibaum näitab ravimtaimedega täidetud käsitöönukku ehk travnitsa’t.
Veronika Meibaum näitab ravimtaimedega täidetud käsitöönukku ehk travnitsa’t. Foto: Mailiis Ollino

Soomra küla Sanga-Tõnise ehk Vene talu pälvis ökoturismi EHE-märgise kahe töötoaga, need on travnitsa’d ehk ravimtaimedega täidetud nuku ja õnnenukukese ehk talismannuku töötuba.

Vene talus tutvustab rikkalikku loodus- ja kultuuripärandit Ljubov Petrova oma õpetajast tütre Veronika Meibaumi perega. Keskendutakse Veliki Novgorodi juurte järgi Vene kultuurile ja peretavadele, mille hulka kuuluvad ka maagilised riidenukud.

Veronika Meibaumi jutu järgi on traditsioonilisi käsitöönukke üle saja tüübi, näiteks travnitsa tehakse valmis suvel või varasügisel ja seda võib riputada lapse voodi juurde, et ta hingaks sisse ravimtaimede aroome. Ravimtaimedega täidetud nukku võib kasutada toanurgas loodusliku õhuvärskendajana. Peopesasuurust õnnenukku võib kanda taskus või käekotis, sest selle pikk tugev pats on naise jõu ja hea tervise sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles