Pool tuhat Pärnumaa last lubab mitte suitsetada

Riina Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees, Pärnu Postimees

Tervise arengu instituudi (TAI) ennetusprogrammis Suitsuprii Klass osaleb sel aastal kõikjalt Eestist 840 klassi kokku 13 729 õpilasega.

Pärnumaalt võtab osa 34 klassi kokku 558 õpilasega. Esindatud on Surju, Are, Paikuse, Kilingi-Nõmme, Pärnjõe, Tõstamaa, Raeküla ja Pärnu-Jaagupi kool, samuti Sütevaka humanitaargümnaasium.

Eelmisel õppeaastal aastal osales projektis meie maakonnast samuti 34 klassi, kuid osalevate koolide nimekirja lisandus Pärnjõe, Tõstamaa ja Pärnu-Jaagupi kool.

Kõige agaramad osalejad on 6. ja 4. klassidest, vastavalt 11 ja üheksa Pärnumaa klassi.

Mullu võttis ennetusprogrammist osa 911 klassi, neist suitsupriina püsis 84 protsenti.

"Õpilaste tubakast eemale hoidmiseks ei kasutata Suitsuprii Klassi programmis hirmutamist ega järelevalvet, vaid soovitavat käitumisviisi ehk tunnustatakse mittesuitsetamist," selgitas TAI spetsialist Minni Saapar.

Ennetusprogrammis osalevad 4.–9. klasside õpilased. Allkirjastatakse klassi leping, millega iga õpilane lubab jääda vähemalt kogu programmi perioodil, oktoobrist märtsini, tubakavabaks. Peale sigarettide ei tohi tarbida muid suitsuvabu tubakatooteid ega teha vesipiipu või e-sigaretti.

Kõikide suitsupriiks jäänud klasside vahel loosib TAI aprillis välja 30 preemiat suurusega 270 eurot, mis on mõeldud matka, ekskursiooni või muu klassiürituse korraldamiseks.

2014. aasta koolinoorte tervisekäitumise uuring näitas, et ükskõik millist tubakatoodet (sigaret, e-sigaret, huuletubakas, vesipiip) on proovinud 20 protsenti 11aastastest, 49 protsenti 13aastastest ja 72 protsenti 15aastastest.

Poiste keskmine vanus esmasel suitsetamisel on 11,9 ja tüdrukutel 12,2 aastat, kuid suitsu proovitakse järjest hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles