Galerii: Tralli lasteaia mudilased pühendasid leivale terve nädala

Anu Villmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Tralli lasteaias on kombeks tähistada oktoobris leivanädalat. See aitab lastel väärtustada eestlaste põhitoitu leiba ja mõista selle söömise vajalikkust.

Leivanädalal saab iga aiarühma laps teada, kui pikk on leiva teekond põllult söögilauale ja kui palju tööd peab selleks tegema.

Tralli lasteaia vanemõpetaja Kristi Pihlak rääkis, et seekord kogusid Tralli mudilased leiva kohta uusi teadmisi mängides.

"Vahva kogemus oli vanemate rühmade õppekäik Pärnu kutsehariduskeskusesse, kus pagariks-kondiitriks õppivate noorte abiga sai iga laps valmistada endale ühe maitsva viineripiruka. Tore ettevõtmine oli Ripsiku rühma leivaraamat, mis pandi kokku kogetu ja nähtu põhjal. Iga laps joonistas pildi sellest, mis just temale kõige enam meelde jäi," meenutas Pihlak.

Rühmades degusteeriti leivasorte ja iga rühm selgitas välja oma lemmiku. Vanemad lapsed õppisid leiba lõikama, proovisid kodus küpsetatud leiba ja mängisid leivapoodi. Nooremad meisterdasid tikuvõileibu ja voolisid soolatainast leivakakukesi.

Kuna Trall kuulub tervist edendavate lasteaedade (TEL) võrgustikku, korraldas lasteaia TEL-meeskond leivanädala puhul lõbusa ja üllatusi täis matka.

"Lasteaia majandusjuhataja Aime Bräutigam, kes on ühtlasi TEL-meeskonna juht, alustas matka sissejuhatava sõnavõtuga, millest jäi kõlama üks oluline mõte: kuna leib on eestlaste kõige tähtsam toit, siis iga päev leiba süües jõuab laps rohkem joosta ja mängida," vahendas Pihlak.

Pärast tervitussõnu saigi iga rühm mekkida eri leivasorte ja kosutada keha eesseisvaks matkaks, mis toimus lasteaia lähiümbruses. Matkajuhtide eestvedamisel läbiti takistusradu, vaadeldi sügisest loodust ja lahendati matkaretkel antud ülesandeid.

Lapsed pidid seletama, mida üldse tähendab sõna "leib" ja mida tähendab kõnekäänd "leiba luusse laskma".

Tralli leivanädala juurde kuulub leivapakendite näitus: iga rühm otsustas, kuidas oma väljapanekut eksponeerida. Mudilastes tekitas suurt elevust tekitas leiva lõhn, mis tungis ninna kodust kaasa võetud leivakotikesest ja tõi nii mõnelegi trallitajale naeratuse näole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles