Galerii: Pärnumaa õpilasfirmad noppisid naaberriigi õpilaslaadal auhindu

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile toimus Lätis Mazsalacas ehk Väike-Salatsis õpilaslaat, kus osales kümme Pärnumaa õpilasfirmat. Eesti koolinoored said Lätis mitme tunnustuse osaliseks.

Viiendat aastat peetud Mazsalaca õpilasfirmade laata korraldab Mazsalaca keskkooli õpetaja Inga Rokpelne. "Alustasime temaga koostööd tänavu septembris rahvusvahelise õpilasfirmade projekti "Central Baltic Students Enterprises without Borders" kaudu," rääkis Pärnu Koidula gümnaasiumi ettevõtlusõpetaja ja projektijuht Birgit Peterson.

Koidula kooli kõrval osalesid Lätis laadal Sindi gümnaasiumi ja Pärnu Raeküla kooli noored. Kahes viimati nimetatud koolis õpetab majandust Kristi Suppi, kes samuti juhib õpilasfirmade tegevust.

"Kuna koolid asuvad üksteisest vaid veidi üle tunniajase sõidu kaugusel, tekkis lätlastel huvi osaleda õpilasfirma laadal Pärnus ja meil Mazsalacas," selgitas Peterson.

Õpilaslaat toimus kohalikus kultuurimajas, sest selles Läti väikelinnas kaubanduskeskusi pole. Umbes 1300 elanikuga linn on rahvaarvult võrreldav Võhma, Mustvee või Lihulaga.

Raeküla kooli 8. klassi minifirma Jakami õpilased Milena Simane, Jane Haas ja Katherin Sisask üllatasid ostjaid lätikeelsete selgitustega. Simane sõnade kohaselt olid nad koostanud oma toote tutvustamiseks paari tuhande tähemärgiga lätikeelse teksti. Tütarlapsed ei lugenud teksti paberilt maha, vaid olid selle pähe õppinud.

Jakami müüb enda valmistatud värskeid ja suhkrulisandita mahlu, mida villitakse eelkuumutatud pudelitesse. Tootel on olnud hea minek nii Pärnus kui Sindis, nüüd siis Lätis. Toode pälvis hindajate tunnustusegi.

Raeküla minifirma Kuulsus Karbis äratas samuti lätlastes huvi. Firma valmistab kuulsuste fotodega mängukaarte ja spetsiaalselt Läti turule minekuks valmistati kaardid naaberriigi kuulsuste piltidega.

Koidula gümnaasium oli laadal esindatud nelja õpilasfirmaga ettevõtlusklassist. Osalesid arvutimängu tootev Statera (Igor Mohhov, Nikita Kisseljov, Maker Padari ja Ronan Leol), Timberly (Karoliina Turkova, Kairi Källo ja Lisett Aidulo), mis valmistab puitsõrmuseid; Carl Hiie, Siim Raidmets ja Martin Jüri Soomets CMS (Comfort Makes Sense) spordirõivastega ja telefonikorpusi disainiv Hotline Bling (Lauren Pedak, Erle Leppikson ja Evelina Karpova).

Ettevõtlikud noored jäid silma laada žüriile, kes omistas Koidula kooli õpilastele ühtekokku neli auhinda. Statera pälvis Swedbanki ja parima müügitiimi auhinna. Swedbankile jäi silma veel Timberly, mis teenis keskkonnasõbralikema firma tiitli.

"Rõõm tõdeda, et noored on leidnud end paeluvad ideed, mis peegeldavad nende huve ja panustavad innukalt ja kirega oma õpilasfirma arendamisse. See ei jää märkamata žüriilegi," kommenteeris Peterson silmapaistvat tulemust.

Petersoni sõnutsi jätkub koostöö Mazsalaca keskkooliga. Kool on üks partnereid koos Islandi ja Rumeenia kooliga Koidula gümnaasiumi korraldatavas rahvusvahelises projektis "European Entrepreneurs", mis leiab aset 2017. aasta kevadel Pärnus. Projekti raames arendavad õpilased äriideid rahvusvahelistes meeskondades.

Õpilaste sõidukulud Mazsalaca laadale kattis Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles