Silvia Paluoja: Autogrammid lumel

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Paluoja.
Silvia Paluoja. Foto: PP

Värskel lumekirmel on näha, kes enne siitkaudu läks, millise tallaga saapad tal jalas olid või kui suure neljajalgse sõbraga ta jalutas. Need on nagu lumele kirjutatud autogrammid, mis paraku kaovad küünlakuu hallis hämus.

Küünlapäeva järgi nimetab rahvasuu aasta lühimat kuud küünlakuuks. Sel lihtaastal on veebruaris vaid 28 päeva, viimane neist vastlapäev, millele mõeldes pagarikojad juba sätivad lettidele isuäratavaid vahukoorega kaunistatud kukleid. Sellise traditsioonilise küpsetisega tõtt vaadates hakkab suu vett jooksma ja rahakotti kergendamata on võimatu ust enda järel sulgeda.

Aga just sellesse kuusse mahub pikematega võrreldes sündmusi, mille sügavad jäljed on meie minevikus ja mida väärtustame uue aja teadmiste ja tunnetuse järgi. Ilus algus Eesti Vabariigi sünnikuule tehti Tartus, kus avati rahvusarhiivi peahoone Noora, mille nimest esimene pool viitab asukohale Nooruse tänavas ja teine pool rahvusarhiivile kui hindamatule varamule, mille hoidlates kajastavad dokumendid 13. sajandist alates meie kodumaal toimunut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles