Hinnatud aedniku elutöö hävis tulekahjus (1)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Facebook

Eile öösel põles Saare-Tõrvaaugu aiandis ära aednik Harri Poomi elutöö: kogu kaktusekogu, viinapuu pistoksad, sidrunipuud, apelsinipuud ja palju muudki. Tules hävisid Eesti ühed haruldasemad kaktused.

Saare-Tõrvaaugu aiand Vändra vallas on olnud pikalt ainulaadne vaatamisväärsus, kus näeb eksootilisi taimi, mis mujal Eestis ei kasva. Eilse ööni kasvas seal Eesti esinduslikem kaktusekogu.

"Selle sõnumiga annamegi teada, et meie aiandis sellist eksootikat kahjuks enam ei näe," tõdes ettevõte Facebookis. "Kahju oli nii varaline kui emotsionaalne. Harri elutöö hävitas tuli."

Lääne päästekeskuse pressiesindajale tuli see teade uudisena, sest väljakutseni õnnetus ei jõudnudki.

"Hommikuks vaid mõni puuhalg tossas, kõik oli maha põlenud," rääkis Poom Pärnu Postimehele, mööndes, et päästeametit polnud mõtet enam kutsuda.

Küsimusele, millistest taimedest on kõige rohkem kahju, vastas Poom ohates, et nii mõnigi istik oli maailmas ainulaadne, mida enam polegi võimalik taastada. "Olen mitu head aastat aretanud. Mul oli unikaalseid seemikuid, mida võiks nimetada ainueksemplariks," kommenteeris aednik.

"Teised haruldased liigid on küll taastatavad: seemned olemas," kõneles Poom. "Üks taimedest oli aga niisama vana kui ma ise. Olin alles väike, ei käinud veel kooliski, kui vanaema selle mulle kinkis. Liikus minuga igal pool kaasas. Taimena üsna väärtusetu, aga sentimentaalne väärtus mõõtmatu."

Poom pakkus, et kuna ärapõlenud aiamaja köeti ahjuga, võis põlema minna tahm või pigi. "Oleme sel aastal kütnud üsna märgade puudega, mis tekitavad palju tahma: sealt võis tuli alguse saada," ohkas ta.

Saare-Tõrvaaugu aiand kasvatab ja müüb viljapuu- ja marjapõõsaistikuid, kasvatab viinamarju, korraldab õppepäevi.

Foto: Facebook
Foto: Facebook
/ facebook
/ facebook Foto: Facebook
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles