Külli Tammur: Sintlaste väliujulast mööda ei saa

Külli Tammur
, projekti “Pärnu jõestiku elupaikade taastamine” juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külli Tammur.
Külli Tammur. Foto: PP

Pärnu Postimehes ilmus läinud nädalal (09.02) Hans Solli arvamusartikkel “Väliujula jäägu Sindi projektist välja,” mis peaasjalikult keskendub asjaolule, et Sindi paisu avamine kalade rändeks on kahe aasta võrra edasi nihkunud. Põhjuseks eesmärk säilitada sintlaste väliujula.

Väliujula säilitamine on kokku lepitud kohalike elanikega ja sellest kokkuleppest keskkonnaagentuur ei tagane. Meil ei ole midagi projekti kiirema elluviimise vastu, kuid ometi ei saa me siinkohal järgida põhimõtet “eesmärk pühendab abinõu”. Isegi ülla eesmärgi nimel nagu paisu kiire avamine kalade rändeks ei saa minna seadusest mööda.

Seadus kohustab teatud süvendamise mahust alates igal juhul keskkonnamõju hindama ja Sindi väliujula rekonstrueerimiseks Pärnu jõe põhjast kaevatav materjal ületab selle mahu pea kümme korda. Sindi paisu avamise projekti on praegusel kujul kavandatud juba 2013. aastast. Projekti kavandajatele ja elluviijatele oli selge, et nii paljusid inimesi puudutava ettevõtmise elluviimine võtab aega ja teele võib tulla ootamatusi. Ujula taastamist ei kavandanud esialgu keegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles