Piltuudis: Vana-Pärnus hulkus eriskummaline lind

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Pärnus jalutanud kuldfaasan.
Vana-Pärnus jalutanud kuldfaasan. Foto: Erakogu

Pärnu Postimehe lugeja saatis toimetusele fotod eriskummalisest linnust, kes jalutas Pärnu linnas. Tegemist on eksootilise faasanlasega, keda Eesti looduses ei leidu.

Pilt on tehtud täna hommikul Vana-Pärnus, kui sealne elanik märkas tööle minnes kuldsete sulgedega ehitud lindu, millesarnast ta kunagi näinud polnud. Teataja sõnutsi märkas ta üht faasanit kodu lähedal kaks aastat tagasigi, kuid siis oli tegu hallisulelise emase jahifaasaniga, keda on Eesti looduses varemgi silmatud.

Foto:
Foto: Foto: Erakogu

"Sellel fotol on isane kuldfaasan. Tema looduslik levila asub Kesk-Hiinas ja Euroopas peetakse teda ilulinnuna,” selgitas keskkonnaagentuuri spetsialist Jaak Tammekänd. “Kindlasti pole see loodusest pärit tegelane, vaid on puurist plehku pannud.”

Tammekänd selgitas, et tegemist on kanalisega, kes toitub teradest ja putukatest. “Ilmad on praegu soojad, selline lind saab siin ilusti hakkama,” rääkis ta, arvates, et hätta eksootiline suleline Eestis ei jää. Tammekänd märkis, et see pole ohtlik võõrliik, kes kohalikku loodust ülemäära häiriks.

Pärnumaalgi tiivulisi märgistava Tammekännu teatel on tegu huvitava leiuga, sest ta ei tea Pärnus ühtegi huvilist, kes sellist sulelist kodus peaks.

“Päris põnev, et kust kaudu ta Pärnu kanti sattus,” ütles linnuspetsialist.

Foto:
Foto: Foto: Erakogu

Tuleb välja, et kuldfaasani omanikud on Tiina ja Mart Tõnismäe, kes on tuntud Jõuluvana Korstna talu jõulumemme ja -vana Tinnu ja Ärnina. "Ja ongi lind meie Vana-Pärnu kodust kummalisel kombel plehku pannud," teatas Mart Tõnismäe. "Oleme kurvad ja segaduses," lisas Tiina, kes imestab, kuidas linnul põgeneda õnnestus.

Pärnu Postimehe fotograaf pildistas sedasama lindu möödunud jõulude eel Mart ja Tiina Tõnismäe kodus. Foto: Mailiis Ollino
Pärnu Postimehe fotograaf pildistas sedasama lindu möödunud jõulude eel Mart ja Tiina Tõnismäe kodus. Foto: Mailiis Ollino Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Paar palub faasani leidmiseks linnakodanike abi. Kõigil, kes märkavad linnas eksootilist kuldfaasanit, palutakse teavitada tiivulise asukohast Mart Tõnismäed telefoninumbril 522 4592.

Seda liiki linnud pole lennuvõimelised, suutes teha vaid madalaid sööste. Seega võib eeldada, et linn uitab veel kuskil Vana-Pärnus. "Kaugele ta ehk ei lähe, aga kahjuks on ta pimedas abitu ja hea saak koertele-rebastele," kommenteeris Tiina Tõnismäe.

Selline näeb lähedalt välja isane kuldfaasan, kelle levila on Kesk-Hiinas. Pilt on illustratiivne. Foto:
Selline näeb lähedalt välja isane kuldfaasan, kelle levila on Kesk-Hiinas. Pilt on illustratiivne. Foto: Foto: commons.wikimedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles