Tõstamaa multikeskus, Audru Kultuurikeskus ja päevahoiuteenus saavad riigilt kopsaka toetuse

Merilin Cherry
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod (pilt illustreeriv)
Eurod (pilt illustreeriv) Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Regionaalsete investeeringutoetuste programmi komisjoni andmetel taotleti Pärnumaal avalike teenuste investeeringute toetust 417 097,37 euro väärtuses, millest 157 401,76 eurot otsustas komisjon välja maksta.

Toetust saavad Pärnu linnavalitsus, Audru ja Tõstamaa vallavalitsus. Pärnu linnavalitsust toetatakse 10 122,75 euroga, et soetada suurenenud hooldusvajadusega täiskasvanu päevahoiuteenuse inventari. Audru vallavalitsust toetab riik 68 579,01 euroga, et viia Audru kultuurikeskus üle maaküttele. Tõstamaa vallavalitsus saab Tõstamaa multikeskuse remondi lõpetamiseks 78 700 eurot.

Riik toetab kohalike avalike teenuste investeeringuid kokku 2,2 miljoni euroga.

Riigihalduse ministri moodustatud komisjon otsustas eraldada ligikaudu 2,2 miljonit eurot kohaliku tasandi teenuste säästlikumaks korraldamiseks ja maakonnatasandil pakutavate avalike teenuste kättesaadavuse ja kvaliteedi tõstmiseks. Pärnumaa projektidele eraldatakse 157 401,76 eurot.

Toetust saavad Pärnu linnavalitsus, Audru ja Tõstamaa vallavalitsus.

"Elanike arvu, paiknemise ja liikumisharjumuste muutumine sunnib kohalikke omavalitsusi üle vaatama teenuste korraldust oma territooriumil. Mõnes kohas on võimalik koondada teenuseid väiksemale pinnale, teisel juhul aitab hoone energiaklassi parandamine kokku hoida ja suunata rohkem raha teenuste arendamisesse," ütles riigihalduse minister Mihhail Korb. "Paljusid teenuseid saavad maakonnakeskused oma tegevusmahtu suurendades osutada naaberomavalitsuste elanikele. Sellisteks suurteks ümberkorraldusteks saab riik pakkuda toetustega oma abi."

Enamasti oli kohaliku tasandi projektide puhul eesmärk vähendada hoone energiatarbimist. Vähem leidus projekte teenuste ümberkorralduseks või teenuste pakkumiseks vajaliku pinna vähendamiseks. Näiteks sai Keila linn toetust kahe lasteaia köögi ühendamiseks, et edaspidi valmistada ühes köögis sööki mõlemale lasteaiale. Nii hoitakse kokku remondikulude ja seadmete soetamise arvelt, pikaajaliselt säästetakse kommunaal- ja personalikuludelt.

Maakonnatasandi projektide puhul oli valdav siht teenuste kvaliteeti parandada. Silma paistis Pärnu linnavalitsus, mis sai toetust Pärnu erivajadustega inimeste rehabilitatsioonikeskuses puudega täiskasvanute päevahoiuteenuse osutamise alustamiseks kogu maakonna klientidele.

Piirkondlike investeeringutoetuste programmist said toetust 37 projekti kõigist maakondadest. Programmi eesmärk on aidata kaasa kohalikul tasandil pakutavate teenuste senisest säästlikumale korraldamisele ja toetada keskusi nende teenuste pakkumisel, millest saab kasu laiem piirkond.

Toetusi anti hasartmängumaksu regionaalsete investeeringutoetuste programmist, mis võimaldab varasemast rohkem ellu viia terviklikumaid ja suurema mõjuga investeeringuid. Toetuse maksimumsumma on 80 000 eurot ja nõutav omafinantseering vähemalt 25 protsenti. Järgmine taotlusvoor algab novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles