Juhtkiri: Voliniku mõnus elu

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Miks pürivad inimesed kohalikel valimistel volikokku, kui pärast ei leia aega selle istungitel osaleda? Kord kuus ei ole tõesti palju tahetud, et Pärnu linnavolikogu 33 liiget ennast raekotta veaks. Kui volinikku on tabanud mingi õnnetus või tervislik seisund ei võimalda töötada, saab alati taotleda volituste peatamist.

Pärnu linnavolinike kohusetunne jätab soovida paremat. Ent siin on ravim omast käest võtta: jätta need inimesed tagasi valimata. Ühtlasi soovitame kõigil neil, kes juba on kuulutanud oma soovist saada valitud või valmistuvad otsust langetama, vaadata peeglisse ja küsida endalt ausalt, kas tegelikult ollakse valmis osalema kohaliku omavalitsuse töös.

Amorfne volikogu on linnavalitsusele suur õnn. Tõesti, kord kuus volikogu istungitest osavõtu statistika ei pruugi veel kuigi ilmekalt näidata kohaliku rahvaesinduse mannetust või võimekust.

Kui volikogu istungid on avalikud, siis komisjonides eelistatakse tegutseda isekeskis, ehkki just komisjonide aruteludest saab aimu, missuguse kivi all vähid pesitsevad või kuidas oma kliki huve lobistatakse.

Amorfne volikogu on linnavalitsusele suur õnn.

Siinkohal peab ajakirjandus endale tuhka pähe raputama: liiga vähe oleme tundnud huvi selle vastu, millest räägitakse komisjonides, kes on seal tropid, pidurid või kohaliku rahva eest seisjad.

Tõepoolest tasuks pidada arvestust volikogu liikmete tehtud muudatusettepanekute ja esitatud eelnõude üle. Samuti jälgida volinike suhtlust linlastest valijatega kohaliku ajakirjanduse kaudu.

Kunagi olid ülemnõukogu liikmetel ja kohalikel võimumeestel avalikult teada olevad kodanike vastuvõtu ajad. Nüüdki võiksime teada saada, milliste küsimustega pöörduvad inimesed riigikogu, linnavalitsuse ja -volikogu liikmete poole.

Mis puudutab praegust Pärnu linnavolikogu, siis selle töö senisest avatumaks ja läbipaistvamaks muutmiseks annab palju ära teha. Uutmoodi suhtumine oma kohustustesse võiks olla sügisel valitava volikogu eesmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles