Evelin Piirsalu: Eestlased juba toitu ei raiska. Või siiski?

Evelin Piirsalu
, Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskuse vanemekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Piirsalu.
Evelin Piirsalu. Foto: PP

Kuigi peame end eestlastena kokkuhoidlikeks ja arvame, et toitu niisama ära ei viska, räägivad viimastel aastatel tehtud uuringute tulemused teist keelt. Kõige suuremad toidukogused lähevad raisku just Eesti kodudes, kus tekib koguni 70 protsenti riigi toidujäätmetest. See tähendab ligemale 63 miljoni euro raiskamist.

Keskmine Eesti pere viskab aastas ära umbes 120 euro eest toitu. Kahelapseline pere saadab prügikasti toitu 200 euro väärtuses. Võrdlemisi suured toiduraiskajad on üksi elavad noored ja noored lasteta paaridki. Kõige vähem viskavad söögikraami ära vanemad inimesed.

Majapidamistes on peamine toidukao tekke põhjus riknemine. Selle tõttu visatakse toit ära pea poolel juhtudest. Järgnevad põhjused, et toitu valmistati liiga palju, toit on ületanud tähtaja või liialt kauaks seisma jäänud. Siin aitaks kaasa parem planeerimine nii toiduainete ostmisel, söögi valmistamisel ja hilisemal säilitamisel või taaskasutamisel järgmistes toitudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles