Suve tõmbasid käima kaks suurt näitust

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnikud poseerivad näituse “3 ainus” avamisel Jaan Elkeni maali ees. Kuraator Eveli Varik on vasakult kolmas.
Kunstnikud poseerivad näituse “3 ainus” avamisel Jaan Elkeni maali ees. Kuraator Eveli Varik on vasakult kolmas. Foto: Gertrud Alatare

Esimeste puhkajate tulekuga käsikäes elavneb Pärnu kunstielu. Nädalavahetusel olidki kunstihuviliste pilgud suvepealinnal: avati kaks mahukat näitust. Pärnu kunstisuvi rõõmustab linlasi neljandat ja aktinäitus “Mees ja naine” lausa 24. korda.

Pärnu kunstisuve kuraator Eveli Varik andis 40 kunstnikule teema kätte ja palus neil oma mõtted loominguks vormida. Teemat võis kunstnik avada oma parema äranägemise järgi. Ainus, mida Varik siiski näha ei soovinud, olid varem valmis tehtud tööd. “Toonitasin, et tahan spetsiaalselt selleks korraks valminud töid,” räägib kuraator.

Näituse ideeni jõudis Varik juhuslikult. Parasjagu pani ta üles eelmise suve väljapanekut “Labürint”. Ühel hommikul ärgates teadis ta, et järgmine näitus keerleb ümber number kolme. ““Kolmainsus” on Andrei Rubljovi suurepärane töö. Omal ajal sai sellest Eesti kunstiakadeemias kirjutatud. Religioosne kunst on mind alati huvitanud, kuigi siin pole sellega midagi pistmist,” tunnistab kuraator. Ja tõepoolest, kunstnikud on teemale lähenenud väga erinevalt. Seintele on riputatud nii Rubljovi remake, kolme näoga inimene, kui trikoloor – kõik seotud maagilise kolmega. Kuraatorit huvitavad kordused ja läbivad jooned. Ning kolme tööga esindatud kunstnike taiesed mõjuvadki paremini ja annavad selgema pildi looja käekirjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles