Kadri Simson on valmis ministrikohast loobuma

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapeakandidaadid Andres Metsoja, Toomas Kivimägi, Krista Nõmm, Kalev Kaljuste, Kadri Simson ja Romek Kosenkranius laupäeval väitlemas.
Linnapeakandidaadid Andres Metsoja, Toomas Kivimägi, Krista Nõmm, Kalev Kaljuste, Kadri Simson ja Romek Kosenkranius laupäeval väitlemas. Foto: Madis Sinivee

Kui Keskerakond Pärnus valimised võidab, leitakse uus majandusminister ja ma tulen Pärnusse linnapeaks, kinnitas majandus- ja kommunikatsiooniminister Kadri Simson.

Minister Simson, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme, riigikogu liikmed Toomas Kivimägi ja Andres Metsoja, maavanem Kalev Kaljuste, linnapea Romek Kosenkranius ja valimisliidu Meie Pärnu liider Krista Nõmm – valimisvõitlus Pärnu linnapea koha pärast tõotab tulla äge. Esimese võimaluse omavahel mõõtu võtta said kandidaadid laupäeval Kuninga tänava põhikoolis, kus kõik peale Paidesse arvamusfestivalile kiirustanud Helme osalesid.

EKRE tutvustas valimisplatvormi ja kandidaate eile Teatrikohvikus. Erakond osaleb Pärnus valimistel koos Sven Sildniku juhitud Eesti Iseseisvusparteiga.

Need, kes on selle (tasuta ühistranspordi) vastu, ei mängi uue koalitsiooni loomisel kaasa. Kadri Simson

Et linnapeakandidaadid ei räägiks ainult Pärnu arengukavas kokkulepitust, kutsus Simson üles kõnelema asjadest, mis igaüht konkurentidest eristab. “Pärnu ühendused ei sõltu linnapeast, otsus linna lähiümbruse teede neljarealiseks ehitamise kohta on tehtud. Nagunii Pärnu areneb, nagunii tuleb ujula, nagunii kaetakse Vallikääru kontserdilava katusega,” kõneles ta.

Keskerakonna peamine valimislubadus on tasuta ühistransport kogu Suur-Pärnus. Kivimägi ütles, et tema selleks ligemale miljonit eurot kindlasti ei kulutaks. Kosenkranius pooldab osa elanikerühmade tasuta sõitu, Helme tasuta ühistransporti, kuid tahab numbritesse süveneda.

“Nende valimiste peateema on ühistransport ja ühendused. Tulevane linnapea tegeleb ka kruusateede ja taludele ligipääsemisega. Üks omavalitsus ei saa endale lubada, et Tõstamaalt linna pääseb tasuta, aga haiglasse tuleb sõita raha eest. Need, kes on selle vastu, ei mängi uue koalitsiooni loomisel kaasa,” ütles Simson.

Kivimägi ei esitlenud seekord valimiste peateemat selgelt, vaid rääkis Reformierakonna kavatsusest vähendada lasteaia osalustasu alates teisest lapsest 50 protsendini. Praegu vabastatakse osalustasust kolmandast lapsest alates. Valimislubaduse hind on Kivimägi hinnangul 70 000–80 000 eurot.

Varem on Kivimägi kirjutanud avaliku või eraraha eest Endla taha parkimismaja ehitamisest, täpsustamata, kas see tähendaks tasuta parkimisvõimaluste piiramist. Konkurente üllatab seegi, et liberaal tahab maksumaksjate raha eest Port Artur Grupiga konkureerida. “Selgelt korruptiivsed kavatsused, ei pea mõistlikuks,” leidis Helme. Kosenkraniuse hinnangul on Endlatagune plats liiga väike ja parkimismaja poleks selles kohas tasuv. Nii Kosenkranius kui Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv rahanduse abilinnapea Meelis Kukk ei pidanud õigeks avaliku raha kasutades erafirmadega konkureerida.

Sotside põhilubadus on tasuta toit lasteaias. “Sellest me läbirääkimistel ei tagane,” kinnitas Kaljuste.

Valimisliidu Meie Pärnu liider Krista Nõmm pidas kõige olulisemaks Raba–Aia autosilda. “Kindlasti saagu siia kolmas sild,” toetas Helme, kes pidas imelikuks, et 26 aasta jooksul pole suudetud Pärnusse uut autosilda ehitada.

EKRE tahab 1000eurost sünnitoetust, 500eurost ranitsatoetust, valveapteeki, valvehambaarsti ja üldarstide öist vastuvõttu. Erakond toetab kavatsust muuta Supeluse tänav suvel kolmeks kuuks autovabaks.

IRLi linnapeakandidaat Metsoja pidas oluliseks haldusreformi jätkumist (mis saab Saugast?) ja ettevõtluskeskkonda. “Me kindlasti ei luba tasuta asju,” lausus ta.

“Pole vaja luua töökohti, vaid toetada neid, kes maksavad sektori või Eesti keskmisest suuremat palka. Pole vaja toetada ettevõtjaid, kes tahavad tulla ja maksta 500 eurot kuus,” täpsustas Kivimägi.

Kivimägiga sama meelt oli Helme, kes tahab eelistada innovatiivsust. Metsoja seevastu leidis, et iga töökoht on kuldaväärt ja niikaua, kuni inimesed on madala palgaga nõus, sellist palka makstakse.

Lasteaednike, hariduse tugispetsialistide ja hooldustöötajate palgakasvu kohta ütles Kivimägi, et see tuleb üldisest palgatõusust kiirem, kuid lasteaednike töötasu ei võrdsustu üldhariduskoolide õpetajate omaga. Kaljuste sõnade järgi tuleks neile maksta vähemalt Eesti keskmist palka. Laste ja vanurite eest hoolitsevate inimeste palgakasvu kiirendamist pidas oluliseks Helmegi.

Debati säravaim idee pärineb Kivimägilt, kes tegi ettepaneku hakata Pärnus korraldama kunagiste pärnakate kokkutulekuid. Talle esitati ka kõige teravam küsimus: kas kohtu alla antud Uno Koordi juhitavalt tenniseklubilt eramu ehitamiseks maa kauplemine ja koduaia hilisem laiendamine ei tundu mõjuvõimuga kauplemisena?

Kivimägi vastas, et tema kodumaja lubas ehitada avaliku konkursi korraldanud linnavalitsus ja aeda tuli laiendada maakütte paigaldamiseks, mille peale midagi ehitada ei saa. “Grillmaja ikka sai,” ei jäänud küsimuse esitaja vastusega rahule.

Kivimägi ja Kosenkranius kinnitasid, et ei võta linnapeaks saades oma abikaasat linnavalitsusse tööle. Praegu töötab mõlemal mehel abikaasa maavalitsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles