Kontserdimaja alustab hooaega mõjuvõimsate Eesti naistega

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigeerimas Kristiina Poska.
Dirigeerimas Kristiina Poska. Foto: Kaupo Kikkas

Pärnu kontserdimaja avab oma hooaja neljapäeval, 21. septembril, mil Pärnu jõuab kaks mõjukat Eesti naist Euroopa südamest: Viinist sõidab siia laulja Annely Peebo ja Berliinist dirigent Kristiina Poska.

ERSOga esitavad nad Wagneri "Wesendoncki laulud", mis on keelatud armastusest sündinud teos ja rabab kuulajaid oma intiimsusega.

Esimest korda Eestis kuuleb kontserdil Erkki-Sven Tüüri teost "Sow the Wind ...", mille on heliloojalt tellinud maailma juhtorkestrid Orchestre de Paris ja Viini sümfoonikud.

Algav Eesti Kontserdi hooaeg Pärnu kontserdimajas tõotab tulla taas väga mitmekülgne, pakkudes muusikaelamusi igale maitsele. Peale oma riigi muusikute on siia oodata rahvusvahelisi artiste nii Euroopast kui Aasiast.

Juba oktoobri alguses saab kuulata Prantsuse džässivirtuoose: Jean-Marie Machadot klaveril ja Didier Ithursarryd akordionil. Noored klassikatähed Hiinastki astuvad üles sama kuu algul.

Kitarrifestivali ajal tuleb Pärnu maailma üks tuntumaid kitarriste Anton Baronov Venemaalt ja veel käesoleval aastal on kontserdimaja lava Itaalia kuulsaima pärimusmuusika ansambli päralt. Canzoniere Grecanico Salentino esitab omapärast Itaalia pizzica-muusikat, mis põhineb iidsel eluohtliku tarantlihammustuse ravirituaalil ja kuhu kuulub meeletu trummeldamine ja pöörane, transsi viiv tants.

Kevadel on kodulinna oodata kitarritriot Barcelonast ühes flamenkotantsijatega, avaldamaks austust unustamatule kitarrivirtuoosile Paco de Lucíale. Naistepäevakontserdi annavad tänavu kolm tenorit Suurbritanniast. Tenors UnLimited võluvad sulnite aariate, serenaadide ja armastuslauludega, mida vürtsitavad Inglise huumor ja lava-show.

Jätkub Pärnu kontserdimaja koostöö rahvusooper Estoniaga. Esimesel poolaastal tuuakse publikuni armastatud muusikal "Minu veetlev leedi" ja kevadel näeb imekaunist Tšaikovski balletti "Uinuv kaunitar".

Juubelisündmustest kuuleb oktoobri lõpus Voldemar Kuslapi 80. sünnipäevale pühendatud kontserti. Novembris tähistab 45 aasta juubelit vanamuusikaansambel Hortus Musicus. Pärnu kontserdimajal endalgi täitub tänavu avamisest 15 aastat. Juubelikontserdil novembri viimasel päeval esineb Riia toomkiriku poistekoor, kes oli kontserdimaja avamiselgi üks esimesi kontserdiandjaid.

Koostööprojektide raames jõuavad sel hooajal Pärnusse "Symphony meets jazz", kus kohtuvad Vanemuise sümfoonikud ja džässmuusikud Lembit Saarsalu ja Trio X of Sweden Rootsist. Detsembri lõpp toob lavale nostalgilise estraadikontserdi "Estraadilainel", kus armastatud laule esitavad Kalle Sepp ja Kaire Vilgats. "Laulev lumi" on aga Eesti näitlejate tundeküllane jõulukava, kus muusikute kõrval tulevad lavale Märt Avandi, Jan Uuspõld ja Hele Kõrve. Kristjan Järvi elamuskontsert "Põhjamaa pulss" Eesti Kontserdi ja Hennessy uusaastakontserdina on aga osutunud sedavõrd populaaseks, et on juba välja müüdud. Aasta eelviimasel päeval astuvad koos ERSOga üles NOËP, Mick Pedaja, Kadri Voorand, Maarja Nuut, Tuulikki Bartosik, Kristjan Randalu.

Aasta alguses seisab MustonenFesti avakontserdil Pärnus dirigendina riikliku segakoori Latvija ja Läti rahvusliku sümfooniaorkestri ees festivali vaimne isa Andres Mustonen.

2018. aasta kontsertidest on mitu pühendatud Eesti Vabariigi 100 aasta juubelile. Nii koguneb 28. veebruaril kontserdimaja lavale 100 mandoliinimängijat, et anda kontsert oma riigi auks.

Traditsiooniline suure reede kontsert toob kokku kaks oma 100 aasta juubelit tähistavat riiki ja nende muusikakollektiivid. Kammerkoor Collegium Musicale ja Leopoldinumi kammerorkester Poolast esitavad põneva kombinatsioonina Eesti ja Poola heliloojate muusikat.

Aprilli lõpus tehakse aga kingitus Eesti, Läti ja Leedu 100. aastapäevaks ja kontserdiga "Muusikaline Balti kett" ühendavad Balti riigid enda muusikalised jõud. Pärnus kõlavad Eesti rahvusmeeskoori ja Leedu riikliku kammerorkestri esituses kolme Balti riigi heliloojate teosed, millest mitu on loodud just oma riigi sünnipäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles