Sündide ja surmade registreerimine muutub hõlpsamaks

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna valitsuselt heakskiidu saanud eelnõu järgi saavad tulevikus lapse sünni veebis registreerida needki vanemad, kes ei ole abielus. Praegu on selline võimalus vaid abielus lapsevanematel.

Perekonnaseisutoimingute seaduse muutmisega on plaanis lihtsustada ka surma registreerimise korda. Tulevikus ei pea üldjuhul selleks enam perekonnaseisuasutusse kohale minema. Surmaandmed kantakse sel juhul rahvastikuregistrisse automaatselt, kui meditsiiniasutus on tuvastanud surma fakti ja koostanud surmateatise.

Samuti pikendatakse abielu sõlmimise tähtaega. Kehtiva seaduse kohaselt ei sõlmita abielu varem kui kuu ja hiljem kui kolme kuu möödumisel abiellumisavalduse esitamisest. Eelnõuga pikendatakse tähtaega kuue kuuni.

Valitsusest liigub eelnõu riigikokku. Ettepaneku kohaselt jõustuksid surma registreerimist puudutavad muudatused 1. juulist 2018 ja sünniga seotud muudatused 1. jaanuarist 2019. Ülejäänud uuendused kehtiksid tuleva aasta algusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles