Juhtkiri: Ettevõtlike nädal

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pole liialdus öelda, et järgmine nädal keskendub ettevõtlikkusele. Mis see on, kes on ettevõtlik pärnakas, kuidas ettevõtlikkus kooli viia – need on vaid osa teemasid, mida ettevõtlusnädalal käsitletakse. Ettevõtlikkust ja omaalgatust lubavad soosida Pärnumaa valijate häälte pärast konkureerivad erakonnad. “Ettevõtlikkus” kipub valimisprogrammides kujunema moesõnaks, peaasi, et sisu ei jääks tagaplaanile.

Pärnumaa ettevõtjad kutsuvad inimesi oktoobris lahtiste uste päevadele, tutvuma ettevõtete ja tööväljavaadetega. Tööandjate huvi on mõistetav, sest töökäsi napib. Ilmselt leidub huvilisi tööotsijategi hulgas. Miks mitte panna ennast uues valdkonnas proovile?

Ettevõtteid külastama on oodatud just noored, kel ameti ja elutee valik alles ees. Iganenud on arusaam traditsioonilistest valge- ja sinikraedest. Tööline ei ole enam määrdunud roobades murjam, käes räpane kalts ja mutrivõti. Arenenud töövahendid ja -keskkond on üha enam laiendanud ütlemise “töö pole tolmune” sisu. Aina vähemaks jääb rasket füüsilist tööd, selle teevad ära masinad. Töölise roll on vajutada nupule.

Ettevõtjad teavad, et nende suurimaid vaenlasi on tööjõupuudus. Uued tehnoloogiad, automaatika peaks vähendama vajadust töökäte järele. Paraku on lugu nii, et kätepaare on niigi vähe ja ettevõtjad surnud ringis: kuidas ka ei proovi, tööjõudu ei jätku.

Tööline ei ole enam määrdunud roobades murjam, käes räpane kalts ja mutrivõti.

Tööandjate koostööst Pärnumaa kutsehariduskeskusega on ikka ja jälle juttu olnud, aga seekord peaks rõhutama uudset võimalust õppida Tartu ülikooli Pärnu kolledžis tootmiskorraldust. Uus kava on loodud ettevõtjate vajadusi arvestades. See, et programmi tarvis huvilisi napib, peab olema küll vähese reklaami viga.

Ettevõtlusnädal aitab eluga edasi minna. Toonitame sedagi, et paljud võimalused, millest inimesed pole veel teadlikud, avanevad siinsamas – pole tarvis kuhugi kaugele õppima sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles