Nüüd siis jälle Ragn-Sells

Leo Tammiksaar
, pärnakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leo Tammiksaar.
Leo Tammiksaar. Foto: PP

Juba mõnda aega tagasi tuli uuelt prügiveofirmalt ümbrik hulga paberitega. Kuna varsti oleks vaja prügikonteinerit tühjendada, otsustasin ümbriku avada ja ennast uue teenuseosutaja saadetud infoga kurssi viia.

Ebameeldiva üllatusena selgus, et uus vedaja on vana tuttav, millega aastaid tagasi olin lepingu lõpetanud nende äriidee tõttu kasseerida raha prügiveo eest, mida polnud toimunud.

Eksituse pärast vabandamise asemel ahistas Ragn-Sells mind veel tükk aega pärast inkassofirma kaudu lepingu ülesütlemist ja üritas osutamata teenuse eest raha välja pressida. Kui aga prügikast vajas tühjendamist, polnud neid kusagil.

Pärast seda juhtumit valisin partneriks firma ISS, millega koostöö sujus aastaid äärmiselt meeldivalt. Kui helistasin ja tellisin prügiveo, tühjendati konteiner kas järgmisel või ülejärgmisel päeval. Nüüd siis jälle Ragn-Sells.

Ümbrikus on leping. Oletasin, et see tahetakse allakirjutatult tagasi saada, kuigi ma seda kusagilt välja ei loe. Võib-olla minu viga. Samuti leidsin ümbrikust vedude graafiku. Tuli telefonitsi kontakteeruda ja graafiku olemuse kohta selgitust pärida.

Küsisin Ragn-Sellsist, kust nad teavad, et minu prügikast nende määratud päeval täis saab. Naishääl vastas, et ei teagi, ja ütles, et võib pakutud kuupäeva asemele mõne teise märkida. Vastasin, et sellest ei muutu ju midagi, kuna ma suuda ennustada, millal minu prügikast täis saab. Tean vaid, et see täitub kaks kuni kolm korda kuus.

Naishääl telefonis vastas, et võime kokku leppida näiteks kaks korda kuus kahenädalase intervalliga. Mina küsisin vastu, kust ta teab, et minu kast täitub kahenädalase intervalliga.

Pikema vestluse tulemusena selgub, et Ragn-Sellsi ei huvitagi, millal on prügikastid täis või tühjad. Nemad tulevad kindlaks määratud kuupäevadel selle tõttu, et nii on neile mugav ja seadus andvat neile sellise õiguse.

Kui prügikastis juhtub prügi olema, saab see ära viidud, kui mitte, pole nende mure. Seadus andvat neile õiguse kasseerida inimestelt raha ega ole tähtis, kas elanikel on vaja prügikasti tühjendada, meeldib see neile või ei, sest reeglid dikteerib Ragn-Sells.

Et ma ei kavatse hakata prügi tootma Ragn-Sellsi meeleheaks, on selge, et lahendamist ootab kaks probleemi. Esiteks, kust leida salaprügivedaja, kes reaalse prügi vajalikul ajal reaalselt minema viiks? Teiseks vältimatuna näiv kohtuskäik Ragn-Sellsiga. Naishääl telefonis hoiatas juba ette, et küll ma maksan. Teisisõnu, nad hakkavad nagu aastaid tagasigi jälle nõudma raha selle eest, mida nad ei taha ega kavatsegi teha.

Kahjuks on selge, et rumalad ja korruptiivsena tunduvad seadusedki omavad juriidilist jõudu ja kõnealusel juhul on firmale, mida huvitab vaid lüpsmine, mitte sundklientide rahulolu, õigused kätte antud. Kuid kas need õigused laienevad tõepoolest niikaugele, et Ragn-Sells võib tühja prügikasti juurde sõitmise eest ohvreid maksustada?

Või on prügikasti omanikul siiski õigus lasta see tühjendada siis, kui see tühjendamist vajab?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles