Ene Eha Urbala: Elu umbsõlmi harutamas

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Eha Urbala, Ida-Virumaa naiste tugikeskuse-varjupaiga projektijuht.
Ene Eha Urbala, Ida-Virumaa naiste tugikeskuse-varjupaiga projektijuht. Foto: PP

Tartu ülikooli Pärnu kolledžis koolitasid ennast perevägivalla ennetajad ja ohvrite abistajad. Seekord ei olnud tegemist õppeasutuse algatuse, vaid Ida-Virumaa naiste tugikeskuse-varjupaiga koolitusega. Probleemid, mida sotsiaalministeeriumi toetatava ettevõtmise ajal selgitasid juristid ja mitmes maakonnas valdkonnaga tegelejad, on argielus laiemad. Seepärast neist inimõiguste instituudi Ida-Virumaa teabekeskuse konsultandi ja naiste tugikeskuse-varjupaiga projektijuhi Ene Eha Urbalaga kõnelesimegi.

Mis on kõnealuse koolituse eesmärk?

Eesmärk on koostöövõrgustiku tekitamine ja see, et asjadest saadaks ühtemoodi aru. Tihti on nii, et igaühel on oma ettevalmistus, igaüks vaatab enda nurga alt ja siis ongi ohver spetsialistide, eri ametkondade vahel. Ta kaob sinna ära, hirmub seal, kus tavainimene saaks hakkama. Perevägivalla all kannatav naine ja lapsed on tihti väga haavatavad ja kui nad satuvad kokku ametnikuga, kes kõrgendab häält ja ütleb: “Kuidas te ometi aru ei saa!” või “Miks te niimoodi räägite?”, siis see kohutab. Enam ei mindagi kusagile tuge saama, et oma eluga edasi minna.

Milline on majandussurutise mõju lähisuhetele?

Peresuhteid mõjutab kindlasti rahaline kitsikus. Meie juurde tulevad inimesed, kes vajavad nii psühholoogilist, juriidilist kui võlanõustamist. Tihti tulevad naised, kellel on perevägivallaga probleemid, peale selle on kõik laenud ja muud kohustused jäänud naise kaela. Mehel ei ole midagi ja naine ongi üksi oma probleemidega ja mure, kuidas saada lahti võlgadest, on lisakoormus.

Kuidas kujunesid koolitusteemad?

Räägime soolisest võrdõiguslikkusest või õigem on öelda, et soolisest ebavõrdsusest, mis on üks tegureist, mis põhjustab perevägivalda.

Räägime Eesti seadusandlusest ja rahvusvahelistest kohustustest selles valdkonnas. Muidugi räägime praktilistest juhtumitest, laseme osalejatel arutleda, kuidas neid lahendada. Nii et praktikat ja teooriat, mõlemat.

Mida arvate mõttest luua lepitusmajad? Varjupaika tulnud naine, tihti väikeste lastega, läheb ju tagasi samasse koju, kust ta pages.

Alati ei pruugi tagasi minna, aga pool läheb. Tavaliselt tulevad naised meie juurde siis, kui perevägivald on kestnud aastaid. Ja millisest lepitusest saab siin juttu olla? Püüan omalt poolt teha kõik ja oleme oma varjupaigaski rääkinud, et varjupaikade liidu kaudu teha ettepanek seadusemuudatuseks, et kui mees on vägivaldne naise ja laste vastu, ei anta talle mingit laste hooldusõigust. Nagu see on paljude riikides.

Meil on tihti nii, et kui on lahutus, hakkab isa nõudma oma õigusi. Ja kuigi ta on kodus olnud ema vastu ülekohtune, öeldakse: “Aga ta on hea isa.” Aga millised tagajärjed on sel lapse psüühikale, sellele ei mõtle keegi. Enne kui hakata rääkima õigustest, võtke ÜRO lapse õiguste konventsioon, see on ülim dokument. Seal on öeldud, et lähtuda tuleb sellest, mis tuleb lapsele kasuks.

Miks meil ühiskonnas nii palju vägivalda on?

See tuleneb meie ühiskonna stereotüüpidest, mida põlvest põlve tahetakse kasutada. Kuid on inimesi, kes ongi vägivaldsed, nad peaksid leidma oma probleemidele lahenduse. Aga meil on nii, et kui midagi on juba juhtunud, hakkame lahendama, kuigi ennetustööd on vaja teha varem.

Teine asi on see, et kui inimene võtab endale pähe, et valitseb ainult tema õigus, ei saa teda aidata. Aga kui ta ise tunnetab, et tal on probleemid vägivallaga, ja otsib abi, saame aidata, kuigi meie riigis on võimalused õhkõrnad, aga eks iga asi arene.

Naiste varjupaigad on mitmes linnas, aga mehedki kannatavad võimukate naiste käes, muutuvad tuhvlialusteks. Kas peaksid olema ka meeste varjupaigad?

Praegu ei pöörata sellele täehelepanu, sellepärast et kui võtame kümme vägivalla all kannatavat inimest, on üheksa nendest naised. Aga ma ei eita seda vajadust. Samal ajal on naised tulnud kokku ja ise teinud need varjupaigad, mittetulundusühingud.

Kui mehed leiavad, et varjupaika vaja, tulgu kokku ja tehku. Igaühe inimõigused peavad meie ühiskonnas olema kaitstud. Meil peavad inimestena olema võrdsed võimalused, õigused ja kohustused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles