Uue kunsti muuseumisse jõuab Jüri Arraku juubelinäitus

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Arraku "Jagajad".
Jüri Arraku "Jagajad". Foto: Repro

Pärnu uue kunsti muuseumis saab kolmapäevast, 21. detsembrist kuni aasta lõpuni näha Jüri Arraku juubelinäitust "Vaimne tee".

Kui aastatuhande vahetusel valiti viimase sajandi kõige tuntumaid eestlasi, pääsesid elavatest kunstnikest nimekirja vaid Evald Okas ja Jüri Arrak.

Okas lahkus sel aastal meie hulgast, olles 95aastane. Arrak aga jõudis 75. verstapostini alles hiljuti, ent näitab oma viimaste maalidega suurt vaimset valikut. Sestap kannab tema tööde väljapanek pealkirja "Vaimne tee".

Uue kunsti muuseumi juhi Mark Soosaare sõnade järgi on näituse altarimaaliks "Viimne õhtusöök", paljude klassikute läbimaalitud teema. „Tähelepanelik vaataja märkab, et söögilaud on tühi, kunstnik ütleb, et viimasel kokkusaamisel on laual üksnes vaimutoit. Ent mitte keegi varasematest kunstnikest pole kaheteistkümne jüngri viimast istumist oma õpetajaga käsitlenud nii julma pintsliga, kui seda teeb maestro Jüri Arrak. Kivistunud prohvet puitunud õpilastega ja ainus elav, särasilmne Juudas,“ iseloomustas Soosaar näituse üht tähelepanuväärsemat taiest.

Teine tähelepanuväärne teos näitusel on 2008. aastal valminud „Jagajad“. Kisklemine ei käi mitte Kristuse vaimse pärandi, vaid temast maha jäänud riiete pärast. Kas jälle vihje tänapäevale?

„Kas see on autori nägemus Eesti ühiskonnast, kus peaminister on peaideoloog ja peapühak, olukorra tegelikud peremehed aga inimhingedega kaubitsejad? Või on tegemist minu väärastunud ettekujutusega, kui otsin igavikulistes maalides päevakajalisi peegeldusi,“ kommenteeris Soosaar. „Enda vabanduseks pean ütlema, et suur kunst olevat see, kuhu väike vaataja oma pisikese maailmaga ilusasti ära mahub“.

Näitust õnnistab ülempreester Ardalion Keskküla. "Vaimne tee" jääb Pärnusse uue aasta alguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles