Valdade kalendrid jäädvustavad kohalikku lugu

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnumaa mitmel vallal on tava rõõmustada aastavahetuse eel oma elanikke kohalikku elu kajastavate seinakalendritega, mis aastanumbrist olenemata on säilitamist väärt trükised.

Tõstamaa valla 2012. aasta kalendri pildid on teinud kohalikud inimesed Toomas Mitt ja Eve Käär, kujundanud Pille Paalam ja trükkinud OÜ Hansaprint. Võõramale inimesele annavad fotodel kujutatud sündmustest aimu tekstilised allkirjad. Kalendaariumis on märgitud riigipühade ja riiklike tähtpäevade kõrval rahvakalendri tähtpäevad.

Tõstamaa valla esimene oma kalender koostati 1997. aasta kohta ja 2005. aastani järgiti tava lisada trükisesse eelnenud aasta sündmuste kroonika. Neli viimast kalendrit sisaldavad eelnenud aasta fotomeenutusi, mille üks autoreid on Tõstamaa keskkooli direktor Toomas Mitt.

Tori valla 11. kalender on temaatiline nagu eelmisedki, tutvustades Tori kihelkonna rahvarõivaid. Selle on koostanud valla oma inimesed Eha Säde, Lea Puust, Anne Rätsep, Anneli Laur ja rahvamaja juhataja Argo Juske. Tekstid põhinevad Rätsepa ja Lauri koostatud ja tunamullu avaldatud raamatul “Tori kihelkonna rahvarõivad”, nende kahe naise tehtud piltidele on loodusfotod lisanud kohalik mees Ülo Soomets.

Seinakalender eristub muude valdade omast, sest selles on Tori valla üldtutvustus, vapi ja lipu kirjeldus, valla kaart, elanike arv külade kaupa, kohalike asutuste telefoninumbrid ja posti- ning e-postiaadressid.

Vändra kalendri läbiv kujunduselement on Vändra vöökirja muster, seinakalendri pildid annavad ülevaate kultuuri- ja spordisündmustest. Kalendaariumile on lisatud tänuväärne teave paikkonna ajaloost tuntud suurkujude sünniaastapäevade kohta ja kohalikest ettevõtmistest saab trükist sirvides samuti varakult teada.

Tänuväärne töö saaks hindeks viis pluss, kui sinna oleks lisatud teave koostaja ja fotode autori(te) kohta.

Saarde valla spordi- ja meelelahutuskalender on spordiklubi Saarde nägu, kuid koostaja jätab sellegi trükise puhul ennast varju, kuigi töö tulemus pole häbeneda. Kalendaariumi on lisatud ilmekaid fotosid ja iga kuu vallas ja maakonnakeskuses toimuvate spordi- ja kultuurisündmuste kuupäevaline ülevaade. Jaanuari jäävad näiteks võimlejate nääripidu spordihoones, Saarde lahtised meistrivõistlused squash’is, laulukonkurss “Kauneim metsalaul”, Voltveti metsakoolis õppetöö alustamise 86. aastapäev.

Kalendrikasutajal on vajadusel käepärast oluliste telefonide numbrid ning kõnekaim pilt on lisatud novembrile, see on Saarde valla esimese fotokonkursi võitja Olavi Pauksoni küünalde valguses kohalikul kalmistul tehtud foto allkirjaga “Lõpp ladu”.

Vanavanaemadel oli tava hoida alles raamatkalendreid, sest neis anti hulk õpetusi ja retsepte ja sinna sai teha märkmeid perele oluliste sündmuste kohta. Kuigi aeg on edasi liikunud, rõõmustavad kohalikku elu kajastavad seinakalendrid meid oma mitmekesisuses ja koostajate heast tahtest kantud mõttega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles