Saugas alustas tööd peenpalgisaeveski

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Laesti täna Saugas avatud peenpalgisaeveski peaoperaatori Salev Ristali ülesanne on jälgida, et saagimisprotsess puidutööstuses sujuks viperusteta.
AS Laesti täna Saugas avatud peenpalgisaeveski peaoperaatori Salev Ristali ülesanne on jälgida, et saagimisprotsess puidutööstuses sujuks viperusteta. Foto: Ants Liigus

Islandi kontserni Norvik Timber Industries Pärnus asuv tütarfirma Laesti avab täna Saugas Lääne-Eesti ainsa peenpalgisaeveski.

Saugasse rajatud puidutööstus tegutseb samas kohas, kus varem töötas Stora Enso saeveski, mis 2007. aastal materjalipuuduse tõttu suleti.

“Kuna Lääne- ja Edela-Eestis puudus seni tööstus, mis saeks peenpalke, otsustasime oma tootmist laiendada ja ekspordivõimet suurendada,” rääkis AS Laesti tegevjuht Olavi Tang. “Leidsime, et Lääne-Eestis peaks siiski nii palju palki jaguma, et üks väiksem peenpalgisaeveski ära toita.”

Lähemad saeveskid, kus pärast Paikuse ja Sauga saeveski sulgemist peenpalke vastu võeti, asuvad Imaveres ja Viljandis.

Kui Laesti Sauga tsehhi kõrval saab aasta lõpuks valmis oma katlamaja, mis kasutaks ära saematerjalist üle jääva puukoore, on ettevõte uude saeveskisse investeerinud kolm miljonit eurot.

Firma Pärnus Savi tänaval asuv puidutööstus keskendub keskmiste ja jämedate palkide töötlemisele.

Seadmed Rootsist

Suuremat sorti ümberkorraldusi ettevõte Stora Ensost maha jäänud tootmisruumides ette ei võtnud, vaid mahutas neljast Rootsi saeveskist demonteeritud tootmisseadmed senistesse tingimustesse.

Tangi jutu järgi suletakse Rootsis, eriti selle lõunapoolsetes regioonides praegu palju puidutööstusi, sest toormeturg on ahtaks kuivanud. Kindlustunnet, et siinmail kohalikku okaspuitu töötlemiseks jagub, praegu on.

“Eestis on saetööstus kontsentreerunud Kesk-Eestisse ja meie siin Pärnus oleme oma vajaduste kohta päris hästi varustatud,” märkis Tang. “Oleme ju viimase 15–20 aasta jooksul konkureerinud tooraine pärast mitme Pärnumaa saeveskiga, mis nüüdseks on töö lõpetanud. Meile tuleb tooret siinses regioonis 100 kilomeetri raadiusest ja Saaremaaltki.”

Vastses tsehhis plaanitakse toota 30 000 tihumeetrit saematerjali aastas ühes vahetuses, sellega tõuseb Laesti aastane saematerjali toodang 70 000 tihumeetrini.

Saematerjal läheb Hispaaniasse, Prantsusmaale, Saksamaale, Hollandisse ja Islandile. Eestisse jääb viis protsenti toodangust.

Lisatöökohad

Uus saeveski on loonud juurde 20 töökohta, kokku annab kaks saeveskit tööd 80 inimesele. Kui Sauga tsehhis käivituks teine vahetus, vajaks ettevõte veel kümme kuni 15 töötajat.

“Kahe vahetuse peale läheme siis, kui oleme kindlad, et toorainet piisab,” sõnas Tang. “Aga uusi töökäsi otsime juba praegu: Pärnu saeveskisse inimesi, kes tegeleksid järeltöötlusega.”

Saagimis- ja freesimisprotsessist üle jääva saepuru, hakke ja koore puhul on suurim koostööpartner Sauga saeveski naaberkinnistul tegutsev OÜ Purutuli, mis saejääkidest graanuleid valmistab.

2008. aasta lõpul registreeritud AS Laesti, mis on välja kasvanud AS EWPst, kuulub Läti puitmaterjali eksportivale ettevõttele Biko-Lat, mis omakorda on Islandi päritolu kontserni Norvik Timber Industries tütarettevõte.

Laesti 2011. aasta käive oli kaheksa miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles