Suve alguses maitseb mesi paremini

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Muhu mesiniku Aimar Lauge jutu järgi on mõnel pool juba värsket mett, ent üldiselt tasuks sammud mesiniku juurde esimese mee järele seada nädala–paari pärast.

Lauge sõnutsi on jäme rehkendus selline, et sügisene mesi on paremate raviomadustega ja suve alguse mesi pigem parema maitsega lauamesi.

Küsimusele, milline mesi ei kristalliseeru ja kauemaks vedelaks jääb, vastas Lauge, et tegelikult tahkuvad Eestis lõpuks kõik meed. “Ainus, mis ei kristalliseeru, on kanarbiku oma, see on natuke teistmoodi. Paakspuumesi on pruunikam ja see on kaua vedel, aga oktoobriks-novembriks on see ikkagi kõva,” selgitas ta. Näiteks võilillemesi kristalliseerub purgis juba nädalaga.

Mee kristalliseerumine sõltub hoidmisestki. “Kümne kraadiga tahkub mesi suhteliselt kiiresti, aga mesilasperes on temperatuur 34 kraadi, sellisel temperatuuril peabki mesi vedel olema. Kui see kõvaks läheb, siis nad ei saa seda talvel oma söödaks tarbida,” ütles mesinik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles