Pärnu bussiliikluses algab laupäeval orienteerumismäng

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Teatri” peatus kolitakse Pikalt tänavalt Peterspordi ja Leopoldi ette Vee tänavale.
“Teatri” peatus kolitakse Pikalt tänavalt Peterspordi ja Leopoldi ette Vee tänavale. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnabussi kasutada soovivatel inimestel tasub laupäeva hommikul kannatust varuda, sest harjumuspärane liinivõrk on pea peale pööratud ja uue tutvustamisel teeb linnavalitsus alles esimesi samme.

Esimeseks pingutuseks on infovoldik, mis paar tundi pärast uuele liinivõrgule üleminekut Pärnu 18 200 postkasti jõuab. Peale peamiste bussiliinide kaardi, mida Pärnu Postimees on kevadest saadik tutvustanud, on seal kõik liinid peamiste peatuste, busside sõitmahakkamise algusaja ja mõnikord ka lõpetamise ajaga.

Infot väljumisaegade kohta napib

Vaid kaheksa peatuse kohta on voldikus kellaajaliselt kõik peatust läbivad bussid. Nendeks peatusteks on “Teater” Ülejõe suunas, “Kino Mai” mõlemas suunas, “Mai” kesklinna suunas, “Haigla” mõlemas suunas, “Papiniidu” mõlemas suunas, “Tallinna maantee” kesklinna suunas, “Bussijaam” Ülejõe suunas ja “Koidula gümnaasium” kesklinna suunas. Peatusi on aga Pärnus sadakond.

Enamikesse klaasootekodadega peatustesse lubas GoBus uued väljumisajad laupäevaks küll üles panna, kuid ootekodadeta peatustesse hakkab linnavalitsus infotorusid paigaldama alles teisipäeval.

Linnavalitsuse teine katse infot jagada on soovitus helistada GoBusi Pärnu regiooni tasulisel infotelefonil 12 012. Maksate kõne eest 32 senti, millele lisandub operaatoritasu, ja saate teada, milliseid muudatusi on linnavalitsus linnabusside sõiduplaanides ja -marsruutides teinud.

Kolmanda ja tunduvalt odavama võimalusena soovitab Pärnu Postimees vaadata veebikülgi www.bussipark.ee ja www.peatus.ee. Seal on avaldatud nii uute linnaliinide sõiduplaanid kui peatuste läbimise orienteeruvad kellaajad.

Kus mingi liini buss sõidab?

GoBus Pärnu logistiku Toomas Taltsi sõnade järgi on peamised bussiliinid jagatud kolme gruppi ehk mööda Riia maanteed, Karja tänavat ja Tammsaare puiesteed sõitvateks bussideks. Mööda Riia maanteed sõidab liini nr 14 buss, see on ainuke, mis sõidab iga 20 minuti järel.

“Praegusega võrreldes on põhierinevuseks see, et buss ei sõida mitte Mai, vaid Papiniidu ja Riia maantee kaudu,” ütles Talts. Metsamajandist igal hommikul kell viis esimest ja igal õhtul kell 22.40 viimast ringi alustav buss sõidab marsruudil Metsamajand – Papiniidu – Riia maantee – Oja – haigla ja sealt tagasi. “Koidula gümnaasiumi” ja “Teatri” peatuses kohtub liini nr 14 buss liini nr 6, 10 või 19 bussiga.

Mööda Karja tänavat sõidavad bussid number 6, 10 ja 19. “Põhiline erinevus on, et nr 10 hakkab Tammsaare puiestee asemel Karja tänava kaudu käima. Nr 19 on üldiselt sama, aga ei pikene ühelgi ringil Sauga alevikku,” tutvustas Talts.

Taltsi jutu järgi sõidavad nr 6, 10 ja 19 liini bussid küll tunniajase intervalliga, kuid graafik on seatud nii, et kolme peale tuleks intervalliks kokku 20 minutit.

Tammsaare puiestee ja Mai tänava kaudu sõidavad liini nr 15, 16 ja 17 bussid. “Nr 15 liini buss sõidab Paikuse piirkonnas ja nr 16 Tammiste piirkonnas sarnaselt praegusega. Liini nr 17 buss sõidab praegusest erinevalt, sõites läbi haigla juurest ja suundudes Niidu tänava kaudu Savi tänavale, läbides sarnaselt senise sõiduplaaniga “Kuldse Kodu” peatust. Intervallid on üksikult 60, aga kokku 20 minutit,” kommenteeris Talts.

Põhiliinide kõrval on käigus hulk abiliine. “Nr 5 liin on praegusega võrreldes sarnane. Buss alustab kesklinnast, aga kui seni tegi ta ringi Uus- ja Vana-Sauga tänaval, siis nüüd tuleb üks ring Vana-Saugas ja teine Vana-Pärnus,” kõneles Talts.

Liini nr 11 buss sõidab Vana-Pärnust “Teatri” peatuseni, keerab siis otsa silla poole ja läheb kas Sauga alevikku või Lõo peatusesse. “Nagu praegune nr 19,” ütles Talts.

Liini nr 13 buss jääb sõitma nagu seni, aga lõpetab tööpäevadel tund aega varem ja alustab laupäeval-pühapäeval tund aega varem.

Liin nr 18 muutub oluliselt. “”Teatri” peatusest Savi tänavani on sama, aga praegu alustab buss Maist, uue sõiduplaani järgi “Teatri” peatusest. Savi tänavalt läheb ta Raba, Rääma ja Jaama tänava kaudu Tammiste raudteejaama,” selgitas Talts.

Õpilasliinidel alustavad bussid 28. augustil

Vahepeal käigust ära jäetud liini nr 4 (Metsamajand – Merimetsa – Papiniidu – haigla – Oja – Lina) buss sõidab Taltsi jutu järgi samamoodi nagu mõni aeg tagasi. Buss on käigus tööpäevadel 7-18 ja laupäeviti-pühapäeviti ei sõida.

Liinid nr 1a ja 8 jäävad Taltsi jutu järgi valdavalt muutumatuks.

Tööpäevadel 28. augustist 21. juunini hakkavad sõitma õpilasliinide nr 2, 7, 8 ja 9 bussid. “Nr 2 on kutsehariduskeskuse õpilastele, hommikul kell 7.57 väljub buss „Mere“ peatusest Niiduparki ja kell 13.50 tuleb Niidupargist tagasi,” kõneles Talts.

Liini nr 7 buss väljub kas Tammiste raudteejaamast või Papiniidust ja sõidab haigla, Oja tänava ja Tammsaare puiestee kaudu „Mere“ peatusse või „Koidula gümnaasiumi“. Bussil on eri kellaaegadel eri marsruudiga ringid.

Liini nr 8 buss sõidab metsamajandist või Koidula gümnaasiumi juurest Mai – Tammsaare – linakombinaadi – Raba – Savi – Kuldse Kodu – Raba – Oja – haigla – Papiniidu kaudu metsamajandisse või Koidula gümnaasiumi juurde tagasi.

Nr 9 marsruut on Mere – Karja – Vana-Pärnu – Vana-Sauga – Laeva – Uus-Sauga – Tammsaare – Kuke – Riia maantee – Oja – haigla.

Selleks, et ühelt bussilt tulijad jõuaksid teisele, on loodud kolm kohtumispeatust: „Koidula gümnaasium“, “Kino Mai” ja “Teater”/“Tallinna maantee“. Ülejõele sõitmiseks tuleb bussi vahetada Peterspordi ja Leopoldi poe ette kolivas “Teatri” peatuses ja kesklinna sõites enne silda Tallinna maanteel.

“Kohtumispeatus tähendab, et kaks bussi peavad peatuses olema üheaegselt. Varem jõudnu ootab teise ära, mõlemat pidi saab ümber istuda,” selgitas Talts.

Peatuste uuendamisega läheb aega

Kohtumispeatuseks mõeldud Peterspordi ja Leopoldi esisel parkisid eile autod ja “Teatri” peatuse senises asukohas informeeriti sõitjaid uute väljumisaegade asemel kondoomidest. Majandusosakonna teede peaspetsialisti Jaak Kanniste sõnade kohaselt pannakse laupäevaks Peterspordi ette kolm peatuseposti ajutise infoga. Ei mingeid pinke ega prügikaste, rääkimata spetsiaalsest platvormist.

Kanniste jutu järgi on uude peatusesse planeeritud kolm klaasist ootekoda, millest kaks võetakse praegusest “Teatri” peatusest. Klaasootekodade omanik on OÜ Maak, kes ei soovi neid oma raha eest ümber tõsta. “Tõenäoliselt paneme siis lõpuks ise, aga sel nädalal ei jõua,” ütles Kanniste.

Samuti ei jõuta bussiooteplatvormi pikendada kino Mai ees. “Augustikuu jooksul,” lubas Kanniste ja lisas, et siis seatakse ka Selveri juurest tulev ülekäigurada otsemaks.

“Tallinna maantee” peatuse kesklinna-poolsesse peatusse pannakse augustis teine klaasootekoda. Rääma tänava algus, Uus-Sauga ja Rõugu tänava ristmik, Lina ja Savi tänava ristmik ning Raba ja Savi tänava ristmik saavad laupäevaks ootekojata uue bussipeatuse. Lina ja Merimetsa tänava ääres asuvatesse peatustesse pannakse uued platvormid.

Iga algus on raske

Talts oli mures Merimetsa tänava, Uus-Sauga ja Raba tänava remondi pärast, mis uue sõiduplaani elluviimist takistab.

“Üks asi on uued sõiduplaanid, teine asi ümbersõidud. See tekitab nendes kohtades segadust,” rääkis Talts ja soovitas sõitjatel, keda teeremont ja ümbersõidud puudutavad, mõni minut varem kodust välja tulla.

Kanniste sõnas, et Merimetsa tänava sõidutee remont lõpeb laupäevaks ja bussiliiklust see ei takista. Küll aga jätkub 19. augustini kõnnitee remont.

Abilinnapea Romek Kosenkraniuse sõnul on iga muudatus algul võõras ja võõrad asjad tekitavad umbusku ning vajavad harjumist. “Uus sõiduplaan pole kivisse raiutud, sellesse saab muudatusi teha,” rõhutas ta.

Kosenkraniuse arvates on see üsna euroopalik, et kõikidest linnaosadest saab vähemalt 20 minuti jooksul kesklinna. “Selline süsteem tekitab lisavõimalusi inimestel eri punktidesse pääseda,” põhjendas ta ümberistumispeatuste vajalikkust. “Praegu on ümberistumised, kus tuleb oodata 20-40 minutit. See kaob ära, sõidad peatusesse ja uus buss ootab.”

Kosenkranius tõi näiteks, et praegu tuleb Raekülast haiglasse sõitmiseks kaks korda ümber istuda, kuid laupäevast saab sinna otse sõita.

Kosenkranius palus inimestelt mõistvat suhtumist, kui info väljumisaegade kohta kohe kõigini ei jõua, uued sõiduplaanid on harjumatud või mõni töö jääb edaspidiseks. “Ka prügiveo ümberkorraldamisel öeldi, et see on ilmvõimatu, nüüd on aga inimesed uue süsteemiga rahul,” ütles ta.

Abilinnapea soovitas inimestel, kes infovoldikut postkastist ei leia, seda R-kioskist küsida. Voldikuid on tehtud 23 000 ja neid peaks kõigile jaguma. Tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles