Väärikate ülikooli joostakse tormi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väärikate ülikool ei saa huvipuuduse üle kurta.
Väärikate ülikool ei saa huvipuuduse üle kurta. Foto: Urmas Taul

Kui kell oli tiksunud pool tundi üle väljakuulutatud väärikate ülikooli astumise avalduste vastuvõtmise aja, oli nimekirjades juba niisama palju soliidses eas õpihimulisi härrasid ja prouasid, kui mahutab sanatooriumi Tervis saal, kus septembrist aprillini loengud toimuma hakkavad.

Tartu ülikooli Pärnu kolledži juures neljandat aastat väärikate ülikooli vedava Mari Suurväli sõnutsi oli eilseks varem väärikate ülikoolis osalejaid elektronpostiga registreerinud juba paarsada ja täna hommikul lookles registreerimislaudade taga pikk järjekord.

Kuigi loengusaal mahutab ainult 300 inimest, ühtegi huvilist selle numbri täitumise tõttu ülikooli nimekirjast välja ei jäeta. Kui palju huvilisi tänavu ennast kirja paneb, selgub täna õhtuks. Mullu oli väärikate ülikoolil 504 tudengit.

Väärikate ülikooli vanim tudeng on novembris 98aastaseks saav August Puuste, kes eelmistelgi aastatel on usinalt loengutes käinud.

Õppurite ridades on palju neidki, kes osalenud loengutes kõigil varasematel õppeaastatel. „Nad ise naljatamisi ütlevad, et lähevad nüüd magistrantuuri, sest kolm aastat bakalaureuseõpet on läbi,“ märkis Suurväli.

Väärikate ülikooli õppekava on tänavu väga mitmekesine ja Suurväli sõnade kohaselt on selle koostamisel püütud arvestada tudengitelt eelmiste õppeaastate järel tulnud tagasisidega. Tänavustes loengutes räägitakse näiteks nii sise- kui välispoliitikast, ajaloost, regionaalpoliitikast, kombeõpetusest, ärist, aga ka filmindusest.

Õpikodades osalejad saavad teadmisi õigusabist, e-pangandusest, nahadisainist, arvutist ja õppida võõrkeeli.

Õppekäikudel külastatakse riigikogu, Tallinna teletorni ja botaanikaaeda, Lennusadamat ja Tamme talu ürdiaeda.

Suurväli jutu järgi on väärikate ülikooli populaarsemad õpitoad õigusabi, arvuti- ja keeleõpe. Loenguteemadest on alati suurt huvi tuntud maailmapoliitika vastu.

Väärikate ülikooli eestvedaja sõnade kohaselt näitab vanemaealiste aktiivne loengutes osalemine seda, et neil on ümbritseva vastu aktiivne huvi ja vajadus koduseinte vahelt välja pääseda.

„Kahjuks kasutatakse nende oskusi vähe,“ tõdes Suurväli. „Elus aktiivselt kaasa löövad väärikad tegutseksid rõõmuga vabatahtlikena. Nende elukogemust võiks rohkem kasutada ettevõtjadki.“

Väärikate ülikooli avaloeng, kus osaleb president Toomas Hendrik Ilves, toimub kolmapäeval, 12. septembril hotellis Strand.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles