Soome kirikhärra pälvis Varbla rahva tänu

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamlikku pastorit Lars-Erik Björkstrandi ja tema abikaasat Marja-Riittat võetakse Varblas vastu nagu omainimesi, kelle eest kõnelevad kõige paremini nende teod. Jumalateener tahab sõpruskogudust aidata nii kaua, kui jaksab.
Südamlikku pastorit Lars-Erik Björkstrandi ja tema abikaasat Marja-Riittat võetakse Varblas vastu nagu omainimesi, kelle eest kõnelevad kõige paremini nende teod. Jumalateener tahab sõpruskogudust aidata nii kaua, kui jaksab. Foto: Ants Liigus

Lars-Erik Björkstrand pälvis pühapäevasel jumalateenistusel Varbla luteri kirikus valla kõrgeima autasu. “Eesti tähendab mulle Varblat ja Varbla Eestit,” ütleb ta.

Selgub, et Soome Pirttikylä koguduse pastor on 17 aastat koguduste vahel sõprussuhteid arendanud. Statuudi järgi antakse selline autasu üldjuhul Varbla valla elanikule ja Björkstrand saigi esimese välismaalasena Varbla valla vapimärgi kavaleriks.

Björkstrand on muhe ja toreda lauluhäälega 68aastane kirikhärra, täpsemalt praost, kes oma kodukoguduses peab jutlusi nii rootsi kui soome keeles. Mees on jumalateener olnud 44 aastat ja valmistub pensionile minema.

Björkstrand meenutab aastat 1995, kui ta Helsingist 400 kilomeetri kaugusel asuva rannikulinnakese Pirttikylä 1000-liikmeline koguduse eesotsas uuris, kas mõnes Eesti maanurgas leiduks väike luteri kogudus, mida aidata. Mees juhatati Varblasse.

17 aasta vältel on Björkstrand sõitnud Varblasse aastas viiel–kuuel korral. Algul kaubiku, siis juba kaubaautoga. Pastori eestvõttel remonditi pastoraat, toodi sinna sisse vesi, rajati duširuumid ja tualett.

Mees on annetusena toonud koormate viisi kasutatud mööblit, kodumasinaid, jalgrattaid, rõivaid, jalanõusid, murutraktoreid, põllutööriistu, nagu sahku ja külvikuid. Abist on saanud osa paljud Varbla valla elanikud, needki, kes ei ole koguduse liikmed.

Kütuseraha Varbla reisideks on saadud kokku korjanduste abil ja Pirttikylä firmad on lubanud kaubatoomiseks kasutada oma autosid. Kogu töö tehakse ära vabatahtlikult.

Björkstrandi Varbla palvustel on alati palju rahvast ja pastor esitab laule koos kohaliku organisti Ivi Kasega, vahel minnakse laulma Varbla vanadekodu vanuritelegi. Ta on organiseerinud kirikukontserte ja toonud Eestisse kristliku artisti Torkel Selini.

“Mul on suur vajadus aidata inimesi. Minu elu parimad hetked pole need, kui olen midagi saanud, vaid need, kui olen teinud teisi õnnelikuks,” lisab pastor.

Varbla koguduse liikmed on sagedased külalised Pirttikyläs, välja on kujunenud sõpruspered. Koguduse kooris laulab 13 kohalikku ja koguduse juhatuse esinaise Juta Lehisega sõidetakse reedel taas Soome, et anda ametist lahkumise peol Lars-Erik Björk- strandile üle Eesti evangeelse luterliku kiriku teenetemärk, mis on määratud välisriigi esindajale, kes on edendanud Eestis kirikute tööd.

Björkstrand tõdeb, et 80 protsenti soomlastest on luteri usku, Eesti elanikest on luterlasi 14 protsenti. “See on nõnda, sest meil on erinev ajalugu,” selgitab pastor.

Varbla Urbanuse luteri kirik on ehitatud 1858. aastal, selle interjöör on rikkalik ja rannarootsi kirikute stiilis, kiriku lagi meenutab kummulikeeratud paati.

Kiriku pastoraat ehitati 1800. aastal. Nõukogude ajal tegutses pastoraadimajas haigla, hiljem olid majas haiglatöötajate korterid. Varbla koguduses on kirikuliikmeid 300 ja kirikuõpetajaks Lembit Tamsalu.

Marika Sabiin, Varbla vallavolikogu esimees:

“Igas Varbla valla kodus on midagi Pirttikylä rahvalt, kas mõni mööblitükk, köögitarvik, põllumajandusmasin. See materiaalne abi, mis nad kogudusele on läkitanud, on aidanud väga paljusid meie inimesi. Oma visiitidel on pastor külastanud alati ka Varbla hooldekodu elanikke, pakkudes tuge sõnas ja muusikas.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles