Maakogul vormub arvamus Kiisleri variantide kohta

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene Pärnumaa maakogu tuli kokku 2008. aasta oktoobris Vändra kultuurimajas.
Esimene Pärnumaa maakogu tuli kokku 2008. aasta oktoobris Vändra kultuurimajas. Foto: Urmas Luik

Selle üle, kuidas kulgeb elu liitunud omavalitsuses ja milline on meie linnade-valdade tulevik, peavad omavalitsuste esindajad homme aru Pärnumaa neljandal maakogul, mis toimub hotellis Strand.

Pärnumaa omavalitsuste liidu (POL) juhatuse esimees Eeri Tammik ütles, et omavalitsuste ümberkorraldamise teemale andis hoogu regionaalminister Siim Valmar Kiisleri esitatud reformikava, milles nähakse kuut varianti alates senise olukorra säilitamisest kuni selleni, et maakond ongi üks omavalitsus.

“Tahame, et inimesed hakkaksid mõtlema, kuidas edasi minna, et kohapeal toimuksid arutelud, sest 9. novembriks tahab Kiisler saada POLi seisukohta,” rääkis Tammik.

Maakogus esineb Tapa vallavanem Alar Kirt, kes selgitab, kuidas on kulgenud seitse aastat tagasi moodustatud omavalitsuses kooselu. Üle-eelmiste oktoobrivalimiste (2005) järel liitusid Tapa linn, Lehtse ja Saksi vald ning tekkis üle 8600 elanikuga 263 ruutkilomeetri suurune omavalitsus.

Järeldusi ja ettepanekuid Eesti ja Läti omavalitsuste ühinemise kohta teeb Kersten Kattai, kes on Tallinna ülikooli riigiteaduste instituudi avaliku halduse lektor.

Omavalitsuste olevikku ja valikuid vaevad kolm Pärnumaa meest. Neist Surju vallavanem Jaanus Männik leiab, et praegune süsteem on jätkusuutlik. Halinga vallavolikogu esimees Raul Peetson keskendub piirkondlikele ühinemistele ümber keskuste ja üle maakonna piiri. Sauga vallavolikogu esimees Vello Tiidermann leiab aga, et aitab kahestki omavalitsusest, millest üks on Pärnu linn ja teine Pärnu vald.

Omavalitsuskorralduse reformi alternatiive käsitleb oma ettekandes Taavi Linnamäe, kes on siseministeeriumis regionaalministri nõunik. Õhtuks vormub arvamus Kiisleri reformikava kohta ja toimub arutelu riigireformi üle Pärnumaalt vaadates.

POL esindab Pärnumaa 19 omavalitsust, sealhulgas Pärnu linna. Ainsana ei ole POLi liige ligemale 3000 elanikuga Häädemeeste vald.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles