Naiste toitumisvead

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamburger. Foto on illustreeriv.
Hamburger. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Kiire elutempo tõttu söövad paljud naised endalegi märkamatult liiga palju tervist kahjustavaid toite ja tarbivad liialt vähe seda, mida nende keha vajab.

Sööte liiga palju soola. Soovitavalt ei tohiks päevane tarbitud soolakogus ületada viit grammi. Paraku söövad inimesed soola sageli kõvasti rohkem. Enamik sissesöödavast soolast tuleb töödeldud toidust ja valmistoidust, mitte soolatopsist.

Sööte liiga palju suhkrut. Suhkrut leidub paljudes toitudes, kus seda ei oska oodatagi. Suhkrut võib olla lisatud mahladesse, teejookidesse, energiajookidesse, limonaadidesse ja madala rasvasisaldusega toitudesse, et nende maitse tuleks tugevamini esile.

Vajate rohkem kiudaineid. Kiudained aeglustavad toidu seedimise tempot, nii püsib energiatase stabiilsena ja kõht on kauem täis. Süües kiudainerohket toitu, väldite kõhukinnisust, südamehaigusi ja diabeeti. Naised vajavad päevad 25 grammi kiudaineid, kuigi enamik meist tarbib neid 10–15 grammi. Sööge ube ja muid kaunvilju ning koduõunu koortega.

Ei söö küllaldaselt valku. Kui te ei söö valgurikast toitu, läheb kõht kiiresti tühjaks. Võtke hommikul röstsaia asemel üks muna ja kõht on kauem täis. Sööge sageli valgurikkaid toite, nagu muna, kodujuust, jogurt, juust, pähklid, seemned ja oad.

Sööte liiga palju punast ja töödeldud liha. Lihas on küll rohkesti valke, kuid punane liha ja eri lihatooted ei ole tervislikud, kui nendega liialdada. Üks lihaports ei tohiks olla suurem kui kaardipakk. Suurema osa taldrikust peaksid katma aedviljad ja salat.

Ei joo küllaldaselt vett. Kui te ei joo vett, võite tunda nälga isegi siis, kui tegelikult veel süüa ei vaja. Üldine soovitus on juua päevas kuus kuni kaheksa klaasi vett. Kui tahate midagi näksida, jooge enne veidi vett ja vaadake, kas pärast seda tunnete vajadust midagi hamba alla pista.

Tarbite liialt palju süsivesikuid. Süsivesikud on inimese peamine energiaallikas. Viga on aga selles, et paljud inimesed söövad neid liiga palju. Süsivesikuid leidub peale makaronide ja saia puu-, juur-, kaun- ja teraviljades. Seega peaksite vältima töödeldud toite, näiteks saiakesi, sest neis ei ole vajalikke kiudaineid.

Jätate toidukordi vahele. See on suurim toitumisviga. Inimesed, kes jätavad toidukordi vahele, on sageli ülekaalulised. Eriti kehtib see hommikusöögi kohta. Sööge hommikul esimese tunni jooksul pärast ärkamist. Kui te ei suuda seda nautida, näksige kas või midagi lihtsat: sööge üks banaan või topsike jogurtit. Päevasteks vahepaladeks sobivad hästi jogurt, juustupulgad, aedviljad ja mandlid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles