Saksa-Vene pingpong Moskvas

Aino Siebert
, Baltische Rundschau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel teab, et prügi vaiba alla lükkamine Saksa-Vene suhteid ei paranda.
Saksa kantsler Angela Merkel teab, et prügi vaiba alla lükkamine Saksa-Vene suhteid ei paranda. Foto: Aino Siebert

Moskvas toimunud Saksa-Vene valitsuskonsultatsioonid, mida on nimetatud Peterburi dialoogiks, algasid lahkhelidega, sest nädal enne üritust tekitas Bundestag oma Venemaa-kriitilise resolutsiooniga Kremlis pahameelt.

Kristlik-demokraatliku ja kristlik-sotsiaalse liidu (CDU/CSU) ning liberaalide (FDP) häältega vastu võetud avalduses väljendati muret Venemaa arengu pärast diktatuuri suunas.

Vene suursaadik Vladimir Grinin ütles telekanali ZDF uudistesaates ”Heute“, et konstruktiivne kriitika on alati teretulnud, kuid just konstruktiivsust ta resolutsioonis ei leidnud. Talle tunduvat, et Saksa rahvaesindajad ei tunne küllaldaselt Vene seadusandlust: ”Mitu asja, mida nad oma avalduses nõuavad, on juba praktiliselt sisse viidud või on ettevalmistamisel.“ Ometi teatas Kremli saadik, et Saksa valitsuse Venemaa volinik ja resolutsiooni algataja Andreas Schockenhoff (CDU) on tema kodumaal liitvabariigi ametliku esindajana persona non grata.

Kriitiline külakost valudes Putinile

Angela Merkel ei lasknud ennast tõusnud tormist heidutada, ta reisis enesekindlalt Moskvasse, vedades kohvris kaasas kriitikapirukat. Kingitus ei olnud küllakutsujale meeltmööda, seda oli näha Vladimir Putini jäises miimikas.

Kes ootas, et president hakkab ”urisema“ nagu tema saadik Berliinis, pidi pettuma. Võib-olla sundis Kremli peremeest seekord vaikima tema haigus, sest ajaloolise palee uhkesse saali jõudis riigipea tugevasti longates. Oletatavasti tegi iga liigutus Putinile haiget ja kogu tema energia kulus valu peitmiseks. Ennast meelsasti sportliku ja energilisena esitlev president on juba pikemat aega haiguslehel ega lahku oma koduresidentsist Kremlisse tööle. Kõik külalisedki võtab riigipea vastu oma residentsis. Kuigi Putin tegi Merkeli jaoks erandi, peeti ühine pressikonverents istudes – seda pole varem kunagi juhtunud!

Merkeli lahing

Merkel otsustas tõsta hella teema – punkbändi Pussy Riot kohtuotsuse. Putin vastas väitega, et grupp on võtnud osa antisemiitlikust aktsioonist, millest läänes üldse ei räägita. Samuti tõi president välja, et Saksamaalgi karistatakse kirikus huligaanitsemise eest.

Liidukantsleri näost oli võimalik lugeda kerget üllatust, kuid ta jätkas rünnakut, öeldes, et tema kodumaal ei mõistaks keegi noori naisi kaheks aastaks vangilaagrisse. Hiljem rõhutas delegatsiooni liige Ralf Fücks Heinrich Bölli fondist, et küsimus oli protestiaktsioonis võõraviha ja homofoobia vastu, millega seoses viis bändi naist ”poosid üles“ stereotüübid. Üheks selliseks oli ”homoseksuaalne juut“.

Järgmisena võttis Merkel käsile Venemaa sõna- ja organisatsioonivabadust puudutavad tagurlikud seadused, mis ärritavad demokraatlikku maailma. Kremli valitseja vastas nüüd, et Saksa viiel liidumaal puuduvat ikka veel informatsiooni kaitse seadused ja rahvusvahelistes organisatsioonides ei ole naistel samu õigusi kui meestel.

Merkel võlus seda kuuldes näole väsinud naeratuse. Emalikult manitsedes ütles ta, et venelased ei peaks võtma kriitikat nii isiklikult: ”Kui mina oleksin iga kord solvunud, siis poleks mul võimalik valitseda kolme päevagi.“

Liidukantsler otsustas, et rünnak on parim kaitse: ”Erinevate arvamuste ees ei peaks keegi tundma hirmu.“ Tegelikult ei olevat olemas ei tüüpilist venelast ega ka mitte tüüpilist sakslast ehk pole olemas inimesi, kes kõik oleksid ühel ja samal arvamusel. Seepeale segas Putin vahele: ”Muidugi on olemas tüüpiline sakslane, see on proua liidukantsler.“

Merkel ei soovinud jätta viimast sõna presidendile. ”Meie suhe ei parane sellest, kui lükkame prügi vaiba alla,“ ütles ta iseteadvalt. Sellega viitas poliitik, et sinasõbrad Angela ja Vladimir tunnevad üksteist juba aastaid ja karmina tunduvatest sõnadest hoolimata teavad mõlemad, kus on piir.

Merkel räägib vene ja Putin saksa keelt. ”Teie president ei ole suule kukkunud. Ta ütleb otse välja, mis talle ei meeldi,“ viskas Merkel palli seekord publikusse. Seljavalude käes vaevlev muidu nii teravmeelne Putin pidas paremaks jääda vastus võlgu. Merkel märkas, et kuulajad on esitanud küsimusi ainult temale.

Pingpongi lõpetuseks tõmbas Kremli väsinud peremees otsad kokku: ”Ma korraldasingi asja nii, sest me kõik soovisime kuulda teie arvamust. Minu arvamust teavad kohalolijad niikuinii.“

Ühisel pressikonverentsil tegi Putin naljaviluks ettepaneku vahetada järgmise jalgpalli MMi ajal koondised: Saksa meeskond stardiks Venemaa värvides ja vastupidi. Nüüd oli suure jalgpallifänni Merkeli kannatus lõppenud: ”Ma soovin jalgpalliteema juures selgelt teatada, et ma ei nõustu selle ettepanekuga.“ Seda öeldes ei liikunud liidukantsleri näos ükski lihas.

Novembrikuine visiit Venemaale oli Merkelile esimene pärast Putini uuesti presidendiks valimist. Liidukantslerit saatsid Moskvas kaheksa ministrit, kolm riigisekretäri ja majandusdelegatsioon.

Konsultatsioonide käigus sõlmiti leping noorte viisatingimuste kergendamiseks ja miljardite eurode suuruses kaubanduslepinguid, näiteks tellis Venemaa firmalt Siemens vedureid.

PETERBURI DIALOOG

See on initsiatiiv, millele panid aluse endine Saksa liidukantsler Gerhard Schröder ja Venemaa president Vladimir Putin. Esimesed Saksa-Vene valitsuskonsultatsioonid toimusid Peterburis 2001. aastal. Kohtumisi peetakse vaheldumisi Saksamaal ja Venemaal. www.petersburger-dialog.de (ka vene keeles).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles