Elektrikatkestuste arv kasvas hüppeliselt

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid. Foto on illustreeriv.
Elektriliinid. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Lõppeval nädalal kasvas elektrikatkestuste arv Eestis pea kolm korda. Paljudel juhtudel põhjustasid katkestuse liinidele langenud puud ja jäide, aga suureks probleemiks on viimasel ajal järsult kasvanud elektrikilpide ja alajaamade rüüstamisedki.

Võrguettevõtte Elektrilevi andmetel oli tavapärase kahe-kolmesaja katkestuse asemel 730 elektrikatkestust. Pärnumaal Varbla vallas käib 10kilovoldisel elektriliinil mastide vahetus. Aegunud betoonpostid vahetatakse puidust elektripostide vastu. Need peaksid vastu pidama 25 aastat, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Elektrilevi OÜ operatiivteeninduse Põhja piirkonna juhi Aivar Leppindi sõnutsi muudab olukorra keeruliseks soine pinnas. "Tavalise mehhanismiga sinna ligi ei pääse, tuleb kasutada erimehhanisme, praegusel juhul ekskavaatorit."

Metallist plaadi peal veetakse liini juurde tõstuk, mille abil uus post püsti pannakse. Kokku kulub neljal mehel ühe elektriposti püstitamiseks ligi kaks tundi. Võrguettevõte Elektrilevi tegeleb liinide uuendamisega pidevalt, et muuta süsteemi kaasaegsemaks ja karmidele ilmastikutingimustele vastupidavamaks.

Kõige enam teevad liinide haldajatele meelehärmi alajaamade ja elektrikilpide rüüstajad ning metallivargad. Eelmisel kuul näiteks tekitati Kilksamal võrguettevõttele kahju kümne tuhande euro väärtuses, sealjuures said vargad kasu vaid paarkümmend eurot. Varguste laine käigus on kannatada saanud üle 340 Elektrilevi alajaama ja elektrikilpi. Varastatud on mitu tonni värvilist metalli, peamiselt vaske.

Aivar Leppindi sõnade järgi on alates aprillikuust  Elektrilevile tekitatud vargustega kahju umbes 170 000 eurot. Selle summa eest saaks rekonstrueerida umbes seitsme küla elektrivarustuse.

Teateid järjekordsetest vargustest ja rüüstamistest tuleb pea iga paari päeva tagant. Seetõttu palub Elektrilevi  kõigil neil, kes märkavad elektrikilpide või alajaamade läheduses toimetamas kahtlasi erariides isikuid, sellest kohe teada anda politseile numbril 110. Varga tabamiseni viiva vihje eest on Elektrilevi välja pannud kuni 1000eurose preemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles