CDU kaotab võimu Saksamaa suurlinnades

Aino Siebert
, Baltische Rundschau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karlsruhe lahkuv ülemlinnapea Heinz Fenrich (CDU, vasakul) ja uus lordmeer dr Frank Mentrup (SPD).
Karlsruhe lahkuv ülemlinnapea Heinz Fenrich (CDU, vasakul) ja uus lordmeer dr Frank Mentrup (SPD). Foto: Werner Siebert

Saksamaa kohtupealinna Karlsruhe elanikud valisid hiljuti endale uut ülemlinnapead. See teade ei ületaks tavaliselt kohalike uudiste künnist, kuid seekord oli kristlikele demokraatidele (CDU) eriliselt tähtis, et erakond ei kaotaks kunagiste markkrahvide Baden-Durlachide residentsis oma 40 aastat kestnud liidripositsiooni.

Valijate mobiliseerimiseks saabus liidukantsler Angela Merkel veel enne valimisi Reini jõe metropoli isiklikult oma sõpra Ingo Wellenreutherit toetama.

Võimul kolmes linnas

Põhjus, miks valitsuse juht otsustas võtta ette pika tee Berliinist, on fakt, et CDU on kaotamas oma võimu suurlinnades, viimati Stuttgardis.

Kristlikud demokraadid valitsevad ainult kolmes üle 300 000 elanikuga linnas: Düsseldorfis, Wuppertalis ja Dresdenis.

See tähendab, et järgmisel sügisel toimuvatel Bundestagi valimistel ei või Merkel sugugi olla enam kindel oma tagasivalimises.

Kuigi näiliselt näitas ta ennast parteipäevade hakul Hannoveris rõhutatult rõõmsameelsena ja kinnitas, et kohalike omavalitsuste juhtide vahetumine on demokraatias iseenesest mõistetav, ei eksitanud see avalikkust.

CDU linnapeade kadumine tähendab automaatselt toetuse vähenemist kristlikele demokraatidele.

Kaotus Karlsruhes

Karlsruheski ei kandnud CDU aktiivne ja kallis valimiskampaania ning erakonna nimekate toetajate saabumine oodatud vilja: konservatiivid kaotasid sotsiaaldemokraatide (SPD), roheliste (Die Grünen) ja vabade valijate (Freie Wähler) ühisele kandidaadile dr Frank Mentrupile üllatavalt suurelt, nimelt 20 protsendiga.

48aastane lastepsühhiaater Mentrup töötab veel Baden-Württembergi liidumaa kultuuriministeeriumi riigisekretärina. Ta vannutatakse kaheksaks järgnevaks aastaks ametisse 1. märtsil 2013.

Praegune pealinnapea Heinz Fenrich (CDU), kes istus ülemmeeri toolile 1998, ei kandideerinud enam oma vanuse tõttu. Ta on 67aastane.

Karlsruhe elanikud tervitasid ohjeldamatu rõõmuga linna uut pead.

Karlsruhes elab veidi vähem kui 300 000 elanikku, nende hulgas ligi 50 eestlast. Siin tegutseb 1991. aastal asutatud Saksa-Eesti ühing.

Äsja ajalehes Wirtschaftswoche avaldatud 50 suurlinna veetlevuse edetabelis oli Karlsruhe heal neljandal kohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles