Enamik Pärnu meere on kohaliku taustaga

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Urmas Luik

Peale paari erandi on kõigil Pärnu meeridel olnud väga tugev kohalik taust ehk enne linna juhtima asumist on oldud erialasel tööl. Ajastut arvestades pole mõtet maha vaikida ka nõukogude, komsomoli- ja parteitööd, mis nõukogude ühiskonnas oli üks edasiliikumise viise.

Viis endist linnapead (Rein Kask, Vello Järvesalu, Einar Kelder, Ahti Kõo ja Mart Viisitamm) on pärast avalikku teenistust varem või hiljem jäänud eri põhjustel tagaplaanile ning avalikkuse silmist peaaegu kadunud. Kõige vingemaid viraaže on teinud Järvesalu ja Kõo, esimest on karistatud kohtukorras ja teine on paljulubav noor kirjanik.

Ühestki Pärnu endisest linnapeast (1990–2012) ei ole saanud ministrit. Poliitikukarjäär parlamendis on olnud kõige pikem Väino Lindel, kes siiani on Reformierakonna nimekirjas valitud riigikokku ja kuulunud seal põhiseaduskomisjoni. Linde on siinkirjutaja arvates ka kõige enam sosistatud võimalik ministrikandidaat läbi aastate.

Jaak Saarniit on hea näide vanemast poliitikute põlvkonnast. Kui oled ikka kord juba sattunud kõrgete ametite padrunipidemesse, siis naljalt sealt enam välja ei kuku. Ent sellest polegi midagi, sest Saarniit on kõigil neil kohtadel suutnud näidata asjatundlikkust ja alati tundnud huvi Pärnu arengute vastu.

Nooremast keskpõlvkonnast sekundeerib Saarniidule Andres Sooniste. 1999 meeri ametisse asudes jättis ta ettenägelikult tagaukse avatuks ja pärast tagasiastumist oli mugav pöörduda taas kindlustusmaailma. Tarbijakaitseameti peadirektorina on Sooniste kindlalt kõrgemate riigiametnike pidemes.

Ainsana on rahvusvahelist karjääri teinud Väino Hallikmägi, kes juhib Eesti delegatsiooni Euroopa Liidu regioonide komitees, kus istub 344 regioonide ja piirkondade esindajat.

Toomas Kivimägi on paistnud silma oma aukartustäratava maavanemastaažiga.

Kohalike valimisteni on jäänud veel üle üheksa kuu. Praegu tundub, et ametisolev linnapea Toomas Kivimägi kogub senitehtu eest isegi erakondadeülest tunnustust (vt intervjuu Väino Lindega, PP 3.01). See võiks olla tugev alus linnapeana jätkamiseks.

Siiski tundub, et igava valimiskampaania vältimiseks tuuakse Kivimägi kõrvale veel mõni (üllatus)kandidaat. Et oleks lihtsalt lõbusam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles