Rahvakogu ettepanekuid esimesel nädalal

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Veidi vähem kui nädal aega on ühisloomekeskkonnas rahvakogu.ee saanud teha ettepanekuid, kuidas muuta valimiskorda, erakondade rahastamist ja kuidas kodanikke senisest enam poliitikasse kaasata. Suurem osa ettepanekuid puudutab valimisi, kuid sõna on võetud teistelgi teemadel. Et neile, kellele internetikasutus just igapäevane pole, keskkonnas toimuvast veidi aimu anda, toome ära praeguseks enim toetust saanud ettepanekud alajaotustest “Rahastamine”, “Valimised” ja “Sundpolitiseerimine”.

Arvamustoimetus

Rahastamine

Valimisreklaami piirangute laiendamine. Teen ettepaneku laiendada praegu kehtivat poliitilise välireklaami piirangut valimiskampaaniate ajal valimisreklaamidele teles ja raadios.

See aitaks esiteks vähendada vajadust erakondade riigieelarvelise rahastamise järele, sest valimiskulutused on erakondade üheks suuremaks kuluks, sellest omakorda suurima osa moodustavad reklaamikulud.

Teiseks luua võrdsemad võimalused valimistel osalevatele nimekirjadele oma sõnumite tutvustamiseks, sest väheneb raha tähtsus kampaanias.

Kolmandaks panna erakondi rohkem panustama vahetule suhtlemisele valijatega kohtumiste, debattide jms kaudu, mis võimaldavad sisukamat ja kahepoolset suhtlemist, erinevalt klippidest ja plakatitest.

Neljandaks kaitsta inimest soovimatu reklaami eest, sest väli-, tele- ja raadioreklaamid on kõige raskemini välditavad.

Oma sõnumite levitamiseks teles ja raadios jääksid kandidaatidele debatisaated, kus osalemiseks on kõigil kandideerivatel nimekirjadel ja üksikkandidaatidel võrdsed võimalused.

Vastuargumendina on öeldud, et reklaamid aitavad tõsta valimisaktiivsust, kuid kui 2009–2011 toimunud valimiskampaaniate kulutused on majandusolukorra tõttu olnud varasemast väiksemad, on valimistel osalemise aktiivsus hoopis kasvanud. (Urmo Kübar. 116 poolt, 7 vastu)

Valimised

Minu hääl peab jõudma minu poolt valitud kandidaadile. Selleks peab tegema nii, et häälte ümberjagamine on keelatud. Peibutuspardid peavad kaduma. Eesti rahvas on aus rahvas ega salli valetamist. Kui poliitika algab valest (kombinatoorikast), siis on ka kogu ülejäänud protsess valelik, millel võivad olla traagilised tagajärjed. Pooldan otsevalimisi. (Toomas Raudam. 174 poolt, 5 vastu)

Sundpolitiseerimine

Poliitikud nõukogudest välja. Teen ettepaneku lõpetada poliitikute (riigikogu, valla- ja linnavolikogu liikmete) kaasamine munitsipaal- ja riigiettevõtete, sihtasutuste ja spordialaliitude nõukogudesse. Eriti sihtasutuste (näiteks haiglad või EAS) töö ülepolitiseerimine, poliitikute poolne mõju avaldamine või protsesside takistamine on suureks konfliktide allikaks ja tööd segavaks faktoriks.

Kui küsimus seisneb ressursside jagamises või ideede rahastamises, kodanikuna mina ootaksin nõukogudelt ühiskonnale kasulikke ja läbimõeldud otsuseid, mille taga ei oleks puhtpoliitilist motivatsiooni.

Samuti võib kahelda selles, kuivõrd pädevad on poliitikutest nõukogude liikmed. Sinna määratakse, lähtudes mitte haridustasemest ja valdkonnakogemustest, vaid pigem teistsuguste “teenete” eest.

Antud probleemi haiglate sihtasutuste näitel tõstatasid arstide streigi ajal ajakirjanikud, kes viitasid, et kiireid ja efektiivseid reforme vajav haiglavõrk kannatab ebapädevate ja vastutust mitte tundvate poliitikutest nõukogude liikmete tõttu.

Teine argument, mis räägib käesoleva idee kasuks, on see, et vähemtähtsad nõukogud (eriti munitsipaaltasemel) on muutunud mugavaks kohaks, kuhu saadetakse erakonnale lojaalseid inimesi puhkama.

Kui üks parteilane on linnavolikogu liige ja veel kahe-kolme nõukogu liige, siis ta teenibki endale elatist sisulist tööd tegemata. Taoline avaliku raha raiskamine peab lõppema. Selge, et KOVid ja riik peavad olema kuidagiviisi esindatud, kuna tegemist on organisatsioonidega, mis töötavad avalikkuse hüvanguks ja kas või osaliselt riigi või KOVi kontrolli all.

Esindatuse tagamiseks on vaja kaasata nõukogude töösse poliitikute asemel valdkonnas pädevaid ametnikke, kes ei kuulu erakonda ja esindavad nõukogus üksnes riigi või KOVi huve. Samuti võiks kaaluda sõltumatute ekspertide kaasamist.

Nõukogude ülepolitiseerimine on kunstlikult tekitatud olukord, mille taga paistab soov käsutada rohkem avalikke ressursse ja tagada meelepäraste otsuste läbisurumist. Vaja oleks aga pädevust, kvaliteetseid otsuseid ja tõhusat kontrolli. (Sergei Metlev. 187 poolt, 3 vastu)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles