Saksa politsei avastas suure kanepikasvatuse

Aino Siebert
, vabakutseline ajakirjanik, Karlsruhe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juurte kasvatamiseks vette pandud kanepitaim.
Juurte kasvatamiseks vette pandud kanepitaim. Foto: Werner Siebert

Karlsruhe politsei avastas Grötzingeni linnaosas ühe maja keldris suurejoonelise kanepitaimede kasvatuse. Kokku konfiskeeriti ligi 3500 eri kasvustaadiumis taime, mis olid mõeldud marihuaana valmistamiseks. Keldrist leitud saak viiakse lähipäevil hävitamisele.


Kuid Saksa kohtupealinn ei ole sugugi ainus linn, kus kanepit on kasvatatud. Esseni Landgerichti ees peavad aru andma kolm 28-34aastast Eesti meest, kes koos ühe kohaliku naise (28) ja mehega (34) olid käivitanud uimastitaimede kasvatamise Esseni metallitööstusfirma ruumides. Seal kasvatasid nad mitmel korrusel kanepit marihuaana valmistamiseks. Ainuüksi alumine korrus olevat olnud 70 meetrit pikk ja kaheksa meetrit lai, hoone oli varustatud alarmseadmetega ja seda valvasid hundikoerad.



Kanepitaimest valmistatakse kolme uimastit: marihuaanat, hašišit ja kanepiekstrakti. Viimane (vedel kanep) on kõige kontsentreeritum looduslik kanepitoode. Marihuaana on lihtsaim kanepitoode, selle manustamise eelistatuim viis on sigarettide (

joint

) või vesipiibu suitsetamine. Tavaliselt sisaldab üks sigaret kuni gramm kanepit, juhutarvitajale piisab kõrgendatud meeleoluks 2-3 milligrammist. Nii marihuaanat kui hašišit võib süüa.



Püüti suur kala

Kohaliku kriminaalpolitsei juht, kriminaalülemnõunik Thomas Rüttler kinnitas Pärnu Postimehele, et korravalvuritel õnnestus seekord saada õnge suurem kala. Keldriruumides, mille suurus on 800 ruutmeetrit, kasvatas juba varem kriminaalselt karistatud 45aastane mees mitu aastat professionaalselt narkootilise toimega taimi: uimastitaime igale kasvustaadiumile oli ehitatud koguni omaette ruum, taimed olid õigesti valgustatud ja neid kasteti selleks otstarbeks ehitatud süsteemi abil. Mõeldud oli isegi putukate peale, nende püüdmiseks olid riputatud lakke spetsiaalsed liimipaberid.



Mõnuainetaime kasvatamisel aitasid sakslast kaks naist, üks 26- ja teine 53aastane. Neid kõiki ootab nüüd mitmeaastane vanglakaristus. Saksamaal on narkootiliste ainete omamine ja kasvatamine kriminaalselt karistatav, marihuaana ühe grammi hind on turul ligikaudu seitse eurot.



Juurdlus on alles alanud, seetõttu ei osanud Thomas Rüttler veel öelda, kui suure summa on kinnipeetud isikud kanepikasvatusega aastate jooksul teeninud. Ta oletas, et kui arvestada maha kõik uimastitaimede kasvatamisega seotud kulud, on kindlasti jäänud puhast tulu 5000 eurot või rohkemgi kuus. Ja kui arvestada sellega, et kasvatus on õitsenud mitu aastat, pole sissetulekud olnud kindlasti väikesed.



Hoone, mille keldris mõnuainetaimi kasvatati, kuulub ühele kinnisvarafirmale, mille omanik elab ise välismaal, teda ei ole ülekuulamiseks kätte saadud.



Äri käib Hollandist

Kust tulevad taimed? Thomas Rüttler rääkis, et tavaliselt tuuakse kas seemneid, istikuid või taimi Hollandist, kus nende omamine või müümine ei ole karistatav. Vaatasin internetist järele ja leidsin võrgulehe, kus pakuti seemneid müügiks isegi eesti keeles. Kokku oli uimastite turunduslehel olnud külastajaid üle kolme miljoni inimese.



Marihuaana (

Cannabis sativa

) kasutamine ei ole, nagu varem arvati, tervisele sugugi ohutu. Tervisehäired on sõltuvuses annusest, kasutamise sagedusest ja viisist. Kuigi on kaalutud meditsiinis kasutada marihuaana iiveldusvastast toimet kiiritusravi järgselt vähihaigetel ja isutõstva vahendina aidsi haigestunutel, on uuemad uurimused toonud välja kanepitoodete mitte suurema toime, kui seda on teistel sarnase toimega mittenarkootilistel ainetel, kirjutab dr Mari Järvelaid.



Marihuaana tarbimisel on oht saada sõltlaseks niisama suur kui alkoholi kuritarvitamisel. Uimasti kasutamisel on häiritud nii lühimälu kui tähelepanu, reaktsiooni aeg ja käelised oskused, seega ei tohiks pruukija roolida autot. Alahinnata ei tohi marihuaana kõrvaltoimeid nagu hirm, paanika, paranoia ja isegi hallutsinatsioonid.



Viimasel ajal korraldatakse Saksamaa kiirteedel tihedamini kontrolle, et teha kindlaks, ega autojuht ole narkojoobes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles