Vindi Volli: Küünemustapäevast ja muustki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vindi Volli.
Vindi Volli. Foto: Pärnu Postimees

Mul pole lihtsalt sõnu, lauseid ega muid asju. Viibin nüüd pidevalt värske õhu sees ja vaatan kogu aeg selja taha. Ehkki alguses kiskus fakt inetuks, on südames ning sellele lähedastes seedimise elundites ikkagi väga soe tunne ja enamgi veel.

Aga hakkas sellest pihta, et Ärmiine tahtis hommikul poodi minna ja kuna tal oli hea tuju, võttis mu kottide tassimise eesmärgil käe otsa. Ja saime poe juurde ja nurga tagant hüppas noor naise moodi asi käpuli välja ja hakkas mind kägistama. Ärmiine pistis alguses heast meelest muidugi kilkama, justkui oleks tal personaalpensioni tõstetud, aga siis ehmatas millegipärast natukene ära ja lubas miilitsa kutsuda.

Naise moodi asi kägistas mind muidugi edasi, mis tal tööst vabal ajal muud ikka teha oli. Ise rääkis, et „ai lohv juu!” ja „ai lohv juu!” ja mul hakkas pilt juba päris mustvalgeks minema, aga siis tõmbas äkki küüned mu naha seest välja ja enam ei lohvitanud.

Politseimundris miilits oli kusagilt jalgsi kohale sõitnud, tegi väga imestunud nägu ja küsis, et kas meie pole üleilmsest kallistamise päevast üldse midagi kuulnud. Et kas oleme miskisugused harimatud junnid või misasja.

Õnneks lõppes kõik ilma suuremate inimohvriteta, aga soe tunne ei taha seniajani pealt ega alt ära minna. Sest seda ei juhtu ju iga nädal, et naise moodi asi sind küüntega kägistab, nojah.

Värske õhu sees on tegelikult muidugi päris kasulik viibida. Ma pole juba mitu nädalat julgenud kodus pliidi alla tuld teha, sest tuletõrje telefoni number läks meelest ära ja kui lehte või raadiot loed, saad ka aru, et sellel lollil, kes kodus tikku tõmbab, hakkab punaste huultega kukk katusel jalamaid polkat tantsima. Nii et ei tasu saatust narrida, muidugi.

Kusjuures külmiku saba saad ka seinast välja tõmmata ja hakkliha laua peal sügavkülmas hoida, mõtle ise, missugune särtsuvoolu kokkuhoid see on.

Vaata, misasja nad veel juba teevad, kaotavad Koidula keskkooli ära ja panevad riigigümnaasiumi asemele. Ma vaatasin maakaardi pealt tükk aega, et missuguse riigi gümnaasium siis selle koha peale tuleb, aga ei osanud midagi välja vaadata.

Kui tuleks Mongoolia riigi gümnaasium, oleks väga hästi, sest lapsed saaksid ka värskes õhus aega viita ja märahobuse tervislikku piima juua. Aga kui tuleb näiteks Kreeka riigi gümnaasium, kisub jamaks, sest on pankrot ja muu asi.

Rõõmsaks teeb, et staadioni lõpuks remonti viivad. Tahaks tõsiselt loota, et soojustavad ikka kenasti ära ja panevad parketi maha ja pakettaknad ette ja nii edasi. Et purjus turistide ja dopingumaiaste kehakultuurlaste ees enam häbi ei oleks ning võiks kõhu ja muud asjad punni ette ajada.

Kui pangasaksad oma teatri kontori ukse pika naelaga kinni löövad, ei juhtu tegelikult mitte midagi halba. Sest halvemaks minna nagunii ei saa. Mina maksan oma hoiukassas hallitavale rahahunnikule juba ammu peoga peale ja kõiki ülejäänud kodanikke ning inimesi, kellel teatavasti juba aastakümneid üldse ühtegi kopikat pole, ei puuduta niisugune rumal tegu üleüldse. Nii et võiks ülejäänud pangaputkad ka rahumeeli kinni panna, misasja me siin tühja eputame.

Räägivad küll kõva häälega, et roolijoodikutele hakkame nüüd kõva trahvi välja kirjutama ja neid vägisi betooni peale tassima, aga kes see loll tänapäeval enam trahviraha ära maksab, ei maksa keegi. Ja betooni peal antakse nagunii supilusikaga vahukoort ja vaarikakompotti näkku, mis seal viga külge keerata.

Nii et paljas jutt ainult, ei aja enam kirjut hobustki hirnuma. Kui suvi tulema hakkab, panevad uulitsal lambid põlema. Kui talv tulema hakkab, kustutavad pimedaks. Kas nad tõesti ei taipa kalendrilehte pöörata või pööravad seda valele poole, mitte ei saa aru. Ega nad vist ise ka ei saa aru ja keegi ei julge kõva häälega ütelda.

Kui minu käest küsitaks, siis ma ütleksin küll, et misasja nad, need lambid, noh, üldse põlevad. Pangu sama raha eest iga maja juurde rahvamalevlane nuiaga valvesse ja olekski paugupealt faktid lahendatud. Või pangu iga posti otsa klaasist silmamuna. Et kui pätt hüpates tuleb, siis silm tasakesi piilub ja paneb laterna naksti! põlema ja pätt kukub kõhuli.

Praegu ruuduliste rätikutega vanamemmed vahivad küll öö läbi kortsus kardinate vahelt, aga mitte midagi nagunii ei näe ja pätid teevad moori selja taga sahtli ikka tühjaks. Nii et tulge ja küsige minu käest julgesti igasuguseid ebatsensuurseid asju, ärge ülearu häbenege midagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles