Juhtkiri: Rekordarv kandidaate ei taga taset

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Oma maine kukutamiseks sihikindlat tööd teinud Reformierakond lubab sügisestel kohalikel valimistel Eestis panna välja 5000 kandidaati 200 omavalitsuses. See on oluliselt rohkem kui 2009. aastal (2000 kandidaati, 137 nimekirja).

Keskerakond soovib oma lati kõrgust säilitada ehk välja tulla 3000 kandidaadi ja 203 nimekirjaga.

Isamaa ja Res Publica Liit ning sotsid on tagasihoidlikumad. Siiski tahavad sotsidki teha koguselise hüppe 70 nimekirjalt 130–140 valimisnimekirjani.

Põhitähelepanu on koondatud Tallinnale ja Tartule, kuigi omajagu põnevust võiks jaguda veel mitmele poole.

Mis puudutab Pärnumaad, siis erakondade esinemine kohalikel valimistel on olnud nigelavõitu. Vaid Lavassaares on võim selgelt parteiline (rahvaliitlased ja keskerakondlased), Surjut tüürib Rahvaliit ja kindlamalt on Keskerakonna jalg maas veel Varblas. Häädemeestel on tugevamalt esindatud Reformierakond.

Seegi kord pole põhjust arvata, et erakonnad suudaksid väärata valimisliitude võidukäiku.

Ehkki Pärnu Postimees on soovitanud erakondadel tulla oma valimisprogrammidega välja nüüd, mil inimestel süvenemiseks rohkem aega, toimitakse nii, nagu varem. Erakondade platvormid valmivad suveks, nende viimistlemine jääb sügise algusse, vaid nimekirjades osalejates üritatakse selgust saada juba kevadel. Kui suvi peaks tulema ilus, ei huvita kedagi, mil moel kohalik areng enneolematult käima tõmmatakse, kui võimule valitakse ”õiged“ inimesed.

Pärnumaal on omavalitsusi, kus valimised võiksid võimujooned selgemalt paika panna. Napp ülekaal võib koalitsioonipartnereid ahvatleda võimumängudele ja sellest kohalik kogukond küll ei võida. Ees seisva nelja aasta keerukust arvestades on oluline tuua kohapeal võimu juurde südametunnistusega inimesed. Või valida nad ametisse tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles