Teatrikinos näeb Eino Baskini kirevat elulugu

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika mäed on Eino Baskini elus kogetu kõrval lahja atraktsioon.
Ameerika mäed on Eino Baskini elus kogetu kõrval lahja atraktsioon. Foto: Filmivabrik OÜ

Järgmisel nädalal võivad filmihuvilised Pärnus valida, kas elada kaasa Eino Baskini Ameerika mägesid meenutavale eluloole või minna vaatama Taani, Saksa ja Ameerika uusi filme.

Endla teatrikinos linastub järgmise nädala teisipäeval kodumaine eluloofilm vanameister Eino Baskinist ja teine, värskelt Eestis esilinastunud, aga maailmas juba loorbereid lõigata jõudnud Taani mängufilm “Jaht”.

Pärnu keskraamatukogu suures saalis linastub kolmapäeval saksa režissööri Chris Krausi film “Neli minutit”. Mai kino näitab järgneva nädala vältel animafilmi “Lammutaja Ralf” ja draamat “Pilveatlas” Tom Hanksi ja Halle Berryga peaosas.

Aastaid publikut naerutanud näitleja ja lavastaja Eino Baskini eraellu on saatus jaganud naeru ja pisaraid, teda on jumaldatud ja taga kiusatud, armastatud ja vihatud. Ameerika mäed on Eino Baskini elus kogetu kõrval lahja atraktsioon. Pärast infarkti vaakus ta 47 päeva elu ja surma piiril. Ta on pidanud matma oma pisitütre ja naise. Võim on Baskinile fabritseerinud pornoprotsessi. Ta on loonud tühjalt kohalt kaks teatrit. Eluloofilmi autor on Manfred Vainokivi.

Taani draama “Jaht” peaosatäitja Mads Mikkelsen pälvis mullusel Cannes’i filmifestivalil oma rolli eest parima näitleja auhinna ja detsembris sai Thomas Vinterbergi film Euroopa filmiakadeemia parima stsenaariumi auhinna.

Filmi peategelasel, 40aastasel Lucasel läheb pärast lahutust kõik jälle ülesmäge. Tal on uus naine ja töökoht, pingutused teismelise poja Marcusega suhteid taastada kannavad vilja. Ent siis saabub ootamatu pööre: kulutulena leviv õel vale muudab valged jõulud masendavaks õudusunenäoks.

Chris Krausi 2006. aasta film “Neli minutit” linastub Pärnu keskraamatukogus koostöös Goethe instituudiga tasuta ja on saksa keeles ingliskeelsete subtiitritega. Räägib see kahe naise kohtumisest, vastuhakust ja allaheitmisest, valust ja tõejanust ning muusika väest, mis ei suuda küll kaasa tuua leppimist, kuid milles on siiski peidus vabaduse alge.

Juba eakas klaveriõpetaja Traude Krüger (Monica Bleibtreu), kes on aastakümneid naistevanglas töötanud, kohtub ühel päeval 20aastase vangi, tapmise eest süüdi mõistetud Jenny von Loebeniga (Hannah Herzsprung), kes on klaverimängus ootamatult andekas ega vajakski justkui õpetajat.

Preisilikult range, nii endalt kui teistelt jäägitut distsipliini nõudev Traude ja mässuline Jenny lähenevad klaveritundides, mille eesmärk on Jenny osalemine noorte pianistide konkursil, üksteisele samm-sammult, üle kivide ja kändude.

Animafilmi “Lammutaja Ralf” keskmes on 30 aastat ühes mänguautomaadis kohusetundlikult pahalase rolli täitnud nimitegelane, kelle ülesandeks mängu sees on lammutada kõike, mis ette juhtub. Seda ainult selleks, et välja saaks ilmuda mängu kangelane Parandaja Felix, et lõhutu ära parandada. Ralf on aga õrna hingega, tüdinud olemast paha ja soovib hoopis kangelaseks saada.

„Pilveatlas“ põhineb David Mitchelli bestselleril ja seal teeb kaasa rida tuntud filminäitlejaid. Selles loos põimuvad märul, müsteerium ja romantika, kui üks hing vormitakse tapjast kangelaseks ja vaid üks heategu kandub üle sajandite edasi, et ärgitada revolutsiooni kauges tulevikus.

„Pilveatlas“ uurib, kuidas üksikelude teod ja nende tagajärjed mõjutavad üksteist mineviku, oleviku ja tuleviku kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles