Põhikooli õpilastele tasuta bussisõit

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Korobeinik on valmis viiendikust palgast loobuma ja tahab, et pigem ametnike palka tõstetaks, et Pärnusse häid spetsialiste saada.
Andrei Korobeinik on valmis viiendikust palgast loobuma ja tahab, et pigem ametnike palka tõstetaks, et Pärnusse häid spetsialiste saada. Foto: Peeter Lanovits/Postimees

Pärnu Reformierakonna üldkoosolek kinnitas sügisel toimuvate volikogu valimiste nimekirja esinumbriks ja linnapea kandidaadiks Andrei Korobeiniku ning kutsub linnakodanikke valimisprogrammi koostamisel kaasa rääkima.

Korobeinik on Pärnust pärit IT-ettevõtja ja riigikogu liige. Tema tuntuimaks ettevõtmiseks on suhtlusportaal Rate.ee, mille enamusosaluse ettevõtja 2005. aastal EMT-le müüs ja eelmisel aastal koos teistega tagasi ostis. Riigikogus on Korobeinik kultuuriminister Rein Langi asendusliige.

Korobeiniku sõnade järgi on ta valmis riigikogu kohast loobuma ja valijate usalduse korral Pärnus linnavalitsuse moodustama. Linnavalitsuse moodustamisel lähtuks ta nii igaühe valimistulemusest kui inimeste kompetentsusest.

Eesmärgiks 5000 häält

Reformierakonna soov on koguda ligi 5000 häält ja saada 33-liikmelises volikogus kümmekond kohta. Koalitsioonikaaslaste valikul vaadatakse rohkem seniste partnerite (IRL, Kivimägi valimisliit, sotsid) poole, kuid otsused tehakse lähtuvalt valimistulemustest.

“Meie eesmärk pole mitte koalitsioonis olla, vaid Reformierakonna poliitikat ellu viia,” lausus Korobeinik. “Ettevõtluse pool on praeguses koalitsioonileppes päris hea, aga seda pole täidetud.”

Koos linnapeakandidaadi avalikustamisega tutvustas Reformierakond valimisprogrammi esialgset versiooni, mille ettevalmistamisest võttis osa 55 inimest. Lõplik programm soovitakse valmis saada 28. maiks.

Programmi avaosas lubab Pärnu võimuliitu kuuluv erakond hoida linna rahaasjad korras ning muuta linnajuhtimise efektiivsemaks ja avatumaks. Küsimusele, kas see tähendab ka näiteks praeguse linnapea Toomas Kivimägi lõpetatud pressikonverentside taastamist, vastas Korobeinik jaatavalt.

Kivimägi lõpetas pressikonverentsid pärast arvamuskirjutist, et Pärnu linnapea ei peaks saama Eesti linnapeadest kõige kõrgemat palka. Reformierakonna valimisprogrammis on lubadus linnapea palka viiendiku võrra vähendada.

“Pärnu on lahe küll, aga linnapea töö ei peaks olema nii kõrgelt tasustatud,” ütles Korobeinik. “Pigem tahaks ametnike palka tõsta, et siia häid spetsialiste saada.”

Reformierakond peab vajalikuks, et linnavalitsuse ametnikud ja juhid vastaksid ametikohale kehtestatud haridustasemele ja nõuetele. “Kogemus valdkonnaga peaks olema varem saadud, mitte omandatud töö käigus,” täpsustas Korobeinik.

Vanade lubaduste asemel uued

Reformierakond kavatseb koondada sadama Vana-Pärnusse ja lõpetada Jannseni tänava sadamas puistematerjali käitlemise. Investorite linna meelitamiseks ollakse valmis tänavaid välja ehitama ja looma innovatsioonikeskuse.

Praeguses võimuleppes on lubadus, et linna äriühingud maksavad 2012. aastast linnakassasse vähemalt 25 miljonit krooni dividende. Tegelik kasu linnaettevõtetest on olnud viis korda väiksem. Kivimägi on lubanud, et pärast 2013. aastat jäävad Estonia dividendid ettevõttesse.

Reformierakonna programmis dividende ja Estonia võimalikku müüki ei käsitleta. Korobeiniku ütlust mööda on linnavalitsuse suund linnaettevõtete juhtimist depolitiseerida olnud õige, kuid mõnda äriühingut annaks efektiivsemaks muuta.

Reformierakond lubab taastada “Värvid linna” ja “Hoovid korda” kampaaniad, ehitada Vallikääru lava teenindushoone, teha muuli sissepääs korda, korrastada Metsakalmistu matusemaja ning ehitada välja Papiniidu tänava pikenduse Tammsaare puiesteeni ja Tammsaare puiestee pikenduse üle Riia maantee Suur-Jõe tänavani.

Valimisprogrammis on lubadus kehtestada uue silla detailplaneering ja remontida vana sild. Valik, millist silla asukohta eelistatakse, tehakse Korobeiniku jutu järgi maiks. “Iga punkti juurde tuleb hinnasilt,” lausus ta.

Reformierakonnal on plaan ehitada Papiniidu pikenduse juurde suur parkla, et suvekülalised sinna auto tasuta saaksid jätta ja tasuta bussiga randa pääseksid. Pärnu bussiliikluse paremaks toimimiseks tahetakse käivitada ööbussid.

Tasuta parkimisest pole sõnagi

Praeguses võimuleppes, millel on teiste seas Reformierakonna esindaja allkiri, lubatakse alates 2011. aastast Pärnus väljaspool suveperioodi tasuta parkimist. Reformierakonna valimisprogrammis pole vanast lubadusest sõnagi, Korobeiniku ütlust mööda ei jõudnud nad selles punktis kokkuleppele.

Noorte Pärnusse meelitamiseks kavatseb Reformierakond taastada noore spetsialisti toetuse, mida makstaks esimese aasta jooksul 65 eurot kuus. Esimese klassi õpilastele lubatakse maksta 35eurost vajaduspõhist ranitsatoetust. Vajaduse kindlakstegemiseks lähtub erakond riiklikest toimetulekukriteeriumidest, mille järgi peaks igale pereliikmele pärast eluasemekulude mahaarvamist jääma kuus vähemalt 200 eurot.

Ühe suurema ja populaarsema lubadusena on programmis tasuta bussisõit Pärnu linna põhikooli lastele. Korobeiniku sõnade järgi on selle hinnaks üle 100 000 euro aastas.

Veidra lubadusena on programmis “Valgustame linna. Kaasajastame linnavalgustuse”. Küsimusele, kas pärast valimisi keeratakse enne valimisi põlema pandud pirnid taas välja, vastas Korobeinik, et tänavad peavad olema valgustatud ja võrreldes Tallinnaga on Pärnu “täiesti pime”.

Valikut, milline kool järgmisena korda teha, pole Reformierakond teinud. Korobeiniku teatel tuleb esmalt ära oodata riigigümnaasiumi taotlus.

Spordiobjektidest on erakonna prioriteedid Kalevi staadion ja sõudekeskus. Küsimusele, kumb sõudebaasidest uuendatakse, jäi Korobeinik vastuse võlgu, tõdedes, et raha jätkub ühele.

Programmis on lubadus toetada tänapäevase ujula ehitamist Pärnusse. Konkreetset asukohta ja rahastusskeemi toetamisjutu taga pole.

Programmis on muudki, mille tutvustamist leheruum ei võimalda. Korobeinik ütles, et väljapakutu pole lõplik ja programmis võib muudatusi tulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles