Kohaliku omaalgatuse üle hakkab otsustama KÜSK

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa võidupüha maraton Torist Pärnusse oli üks maakondlikke ettevõtmisi, mida toetas kohaliku omaalgatuse programm.
Pärnumaa võidupüha maraton Torist Pärnusse oli üks maakondlikke ettevõtmisi, mida toetas kohaliku omaalgatuse programm. Foto: Urmas Luik

Kohaliku omaalgatuse programm ehk KOP on andnud tegusatele vabaühendustele võimaluse taotleda toetust oma ettevõtmistele, sellest aastast on rahakott Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt läinud Kodanikuühenduse Sihtkapitali ehk KÜSKi kätte ja muutused tulemas.

Millised, on esialgu veel saladus, kuigi maakondade infopäevad ja taotlusvooru avanemine on niisama hästi kui käes, Pärnu maavalitsuse saalis näiteks toimub teabe jagamine huvilistele veebruari viimasel päeval.

Esialgu teadmatus

“Kahjuks ei saa KÜSK seni, kuni minister ei ole asjakohast käskkirja allkirjastanud, anda selgitusi kohaliku omaalgatuse programmis aset leidvate muudatuste osas,” märkis KÜSKi juhataja Agu Laius Pärnu Postimehele saadetud vastuses. “KOPi uuendamise eesmärk on viia see kooskõlla valmimisel oleva vabaühenduste riigieelarvest rahastamise korrastamise juhendi põhimõtetega ja saavutada antud toetuste mõjusus. Konkreetsete lahenduste osas käivad seni veel arutelud KÜSKi ja ministeeriumi vahel, loodetavasti saame ministri põhimõttelise seisukoha reedel.”

KOP jääb siseministeeriumis regionaalministri haldusalasse. KÜSKi kodulehelt loeme, et KOPi 2013. aasta toetuse andmise tingimused ja taotlusvormid avalikustatakse hiljemalt 26. veebruaril, taotluste esitamise tähtajad on endiselt 1. aprill ja 1. oktoober ning need esitatakse jätkuvalt maavalitsustesse.

Pärnu maavalitsuse regionaalarengu peaspetsialist Riina Redlich pole targem kui KÜSKi kodulehekülg, kuid möönab, et taotlejatele on oodata suuremaid ja väiksemaid muudatusi, kuid mitte nii suuri, et neid peaks kartma.

KOPi eesmärk on olnud ja ilmselt selleks jääbki kohaliku arengu ja piirkondade konkurentsivõime suurendamine kohalike elanike algatuse, kogukonna kaasamise ja koostöö tugevdamisega.

Redlichi sõnade järgil võivad taotlusi esitada avalikes huvides tegutsevad seltsingud, mittetulundusühingud ja sihtasutused, mis pole asutatud kohaliku omavalitsuse või riigi osalusel ja milles ei osale liikmena kohalik omavalitsus või riik.

KOPi toetusega saab koolitada kogukonnaliikmeid ja kavandada kohalikku arengut, väärtustada paikkonna ajaloopärandit ja tavasid, tugevdada identiteeti ja sidusust, parendada elukeskkonda.

Maakonnas levinud

“KOPi programm on maakonnas väga populaarne, siia esitatakse palju taotusi,” kinnitab Redlich.

Näitena toob ta läinud 2012. aasta, mil kodumaakonnas jagati kevad- ja sügisvoorus sõelale jäänud taotlejate vahel KOPi raha 80 726 eurot ja 11 senti.

Kevadvoorus ehk 1. aprilliks esitati mullu maakondlikule komisjonile 83 taotlust, neist ligi pool ehk 43 olid toetuse väärilised – nagu sisuliselt needki projektid, millele raha ei jätkunud. Kaalukausile jäänute kogutoetus oli 50 031 eurot.

Pärnu linnast laekus kevadvooru 16 taotlust, Tõstamaalt 9, Audrust 8, Tahkurannast 7, Häädemeestelt ja Halingast 5, Are ja Vändra vallast 4, Surjust, Vändra alevist, Koonga ja Saarde vallast 3, Tori, Sauga ja Paikuse vallast ning Sindi linnast 2 taotlust. Ühe taotluse esitasid Lavassaare, Varbla ja Tootsi vald.

“Taotlejad on enamikus MTÜd ja seltsingud, mis soovivad projekte ellu viia peamiselt kultuuri, käsitöö ja spordi valdkonnas, paljud taotlejad soovivad esitatud projektile tuginedes korraldada külade päevi, heakorratalguid, käsitöökursusi koos koolitusega, et teha endale ise rahvariided, savist ja klaasist midagi, iluaianduse teemalisi õppepäevi ja veel väga paljusid põnevaid tegevusi,” selgitas Redlich taotluste sisu.

Sügisvoorus laekus KOPi 59 projektitaotlust, mille toetus kokku olnuks 75 977 eurot ja 74 senti. EAS eraldas riigieelarvest Pärnu maakonnale jagamiseks 30 694 eurot ja 66 senti, seega sai toetuse 28 taotlust ehk vähem kui pool esitatutest.

Pärnu linnast laekus sügisvooru 10 taotlust, Audrust 7, Tõstamaalt 6, Häädemeestelt 5, Paikuse ja Tahkuranna vallast 4, Halinga, Surju ja Varbla vallast 3, Vändra vallast 2 ja alevist üks. Ühe taotluse esitasid sügisvooru Are, Kihnu, Koonga, Lavassaare, Saarde, Sauga vald ja Sindi linn.

KOPi on esitatud ka maakondlikke projekte, et ettevõtmistest saaks osa võimalikult palju inimesi. Sellised ettevõtmised on näiteks klubi Püha Loomaaed 13. rattaralli, Rannametsa luitejooks, Pärnumaa võidupüha maraton, Pärnumaa Kodukandi projekt, et väärtustada tegijaid ja kiita külasid, Pärnumaa kooride laulupidu “Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn”.

Regionaalarengu peaspetsialistina lubas Riina Redlich võimalikult kiiresti jagada infot KOPi taotluste muutustest maavalitsuse kodulehel, kui KÜSK on ministrilt muutusi ametlikustavale käskkirjale allkirja saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles