Kas inimesed jäävad pühapäevale langeva püha tõttu vabast päevast ilma?

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neenu Pavel.
Neenu Pavel. Foto: PP

Seekord on vabariigi aastapäev pühapäeval ja esmaspäevast reedeni tööl käivad inimesed jäävad vabast päevast ilma. Mis saab aga müüjate ja teiste töötajatega, kes käivad iga päev tööl?

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Neenu Pavel:

Kuna Eesti Vabariigi aastapäev langeb pühapäevale, tuleb nendel töötajatel, kes on graafikujärgselt tööl 23. veebruaril, tööpäeva lühendada kolme tunni võrra.

Töölepingu seadus kohustab tööandjat kolme tunni võrra lühendama tööpäeva, mis eelneb Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale, jõululaupäevale ja uusaastale. Kuigi seaduse tekstist on kadunud sõna “vahetult”, on seadusandja jätkuvalt silmas pidanud riigipühale vahetult eelneva tööpäeva lühendamist. Eks ikka selleks, et tööd varem lõpetades oleks aega pühadeks valmistuda. Rõhutan, tööpäeva lühendamine ei ole tööandja õigus, vaid kohustus!

Kuivõrd rahvuspüha langeb seekord pühapäevale, ei lühenda see reedest tööpäeva ega mõjuta veebruarikuu kalendaarsete tööpäevade järgi arvutatavat kuu tööaja normi, milleks on 160 tundi.

Tööajakava ehk graafiku alusel käib tööl tubli kolmandik töötajaskonnast. Kui töötaja graafikujärgne tööpäev langeb laupäevale, 23. veebruarile, tuleb tal lühendada tööpäeva kolme tunni võrra ja kuu tööajanorm on seega 157 tundi.

Kui tööandja majandustegevus ei võimalda tööpäeva lühendada, tuleb neid kolme töötundi vaadata kui ületundide tegemist, mis saab toimuda ainult poolte kokkuleppel. Koostades kuu tööajakava, peaks tööandja juba aegsasti töötajaga kokku leppima, kas too nõustub pühade-eelsel päeval töötama nagu tavalisel tööpäeval.

Kui töötaja ei ole nõus täistööpäeva töötama, ei ole tööandjal õigus teda tööajakavaga selleks sundida. Töötaja keeldumine ei tohi kuidagi halvendada tema olukorda töösuhtes. Kui aga töötaja annab nõusoleku, loetakse lühendamata jäetud kolm tundi ületunnitööks ja hüvitatakse vastavalt seadusele. Kui kohaldatakse tööaja summeeritud arvestust, lüheneb nende tundide võrra kogu arvestusperioodi töötundide norm.

Pühade-eelse tööpäeva lühendamine on tööandja kohustus, mis ei sõltu töötaja töölepingujärgsest töökoormusest. Näiteks tavapäraselt neljatunnise tööpäevaga töötamisel tuleb vahetult pühale eelnevat vahetust ikka lühendada kolme tunni võrra. Kui aga tavaliselt on tööpäev ainult kahetunnine, siis töötaja sel päeval tööle ei tule ja tema kuu tööajanorm väheneb kahe tunni võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles