Keskmine kuupalk tõusis

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Statistikaameti kokkulöödud andmed näitavad, et keskmine brutokuupalk kasvab jõudsalt, kuid see tõus on ilmselt ajutine, sest paljud ettevõtted maksid aasta lõpus töötajatele ühekordset preemiat.

Eesti keskmine brutokuupalk oli 2012. aasta neljandas kvartalis 916 eurot ja brutotunnipalk 5.53 eurot, mis teeb aasta varasemaga võrreldes kasvuks vastavalt 5,9 ja 6,6 protsenti. Oktoobris oli keskmine brutopalk 907, novembris 887 ja detsembris 957 eurot.

Enamikule pärnumaalastest tunduvad Eesti keskmised numbrid ulmelised ja neil on omast vaatenurgast õigus. Oli ju Pärnumaa keskmine brutopalk samal ajal 769 eurot. Tõsi, siingi nägi vähemalt osa inimesi palgatõusu, sest 2011. aasta lõpul oli maakonna keskmine brutokuupalk 716 eurot.

Riigi keskmine palk on nii kõrge tänu Tallinnale ja Harjumaale. Tallinnas oli keskmiseks palgaks 1047 ja Harjumaal 1028 eurot. Pärnumaast kõrgemad olid palgad veel Tartumaal – 884 eurot, Läänemaal – 861 ja Hiiumaal – 820 eurot.

Palgastatistika uuringu alusel oli detsembri lõpu seisuga riigis 4,5 protsenti rohkem töötajaid kui 2011. aastal samal ajal.

Keskmine brutokuupalk ja -tunnipalk tõusid mullu kõige enam elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamise tegevusala palgatöötajatel, kõige vähem aga finants- ja kindlustustegevuse ning majutuse ja toitlustuse palgatöötajatel.

Tööandjatele pole palk ainuke väljaminek ja nii oli mullu viimases kvartalis tööandja keskmine tööjõukulu palgatöötaja kohta kuus 1249 eurot ja tunnis 8.08 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles