“Viimases kaubois” segunevad elu ja mäng

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külalisena laulab, tantsib ja näitleb Endla uues muusikalis Tanja Mihhailova.
Külalisena laulab, tantsib ja näitleb Endla uues muusikalis Tanja Mihhailova. Foto: Indrek Aija

Endla teatris jõuab homme esietenduseni kantrimuusikal „Viimane kauboi“, mille libreto on kokku kirjutanud Urmas Vadi, muusika autor on Endla muusikaala juht Feliks Kütt ja lavastanud Andres Dvinjaninov.

Pärnu näitlejate kõrval teeb muusikalis kaasa lauljanna Tanja Mihhailova.

“Vaieldamatult on muusikal võimas vorm, mis paneb pea pööritama ja toob sära silmadesse. Aga hiljem hakkad mõtlema, mis asi see nüüd õieti oli: palju laulu, värve ja lihtne armastuslugu, aga midagi jääks nagu puudu. Selle žanri potentsiaali saab hoopis tulemuslikumalt ära kasutada,” avaldas Vadi.

“Meie siht oli, et peale hea muusika oleks hästi huvitav ja kaasahaarav lugu, mis ei oleks banaalne. Ja oleks kihilise tordi kombel muusikaga läbi põimitud,” kirjeldas ta.

“Nalja peab saama, head muusikat ja head energiat peab saama. Muusikal on žanr, mis peab panema sind unustama, kes sa oled, kus sa oled ja kus on su asjad. Aga mõtlemisainet annab see lugu samuti,” lisas Dvinjaninov.

Mõistagi ei saa puududa ühestki kantrimuusikalist kaharad seelikud, püssid ja kaabud, on “tark mees taskus” indiaanlanegi. Kuid on ka ohtralt tuttavlikult murelikku tänapäeva.

Ühe väikelinna teatri direktor Joel seisab raskete valikute ees: tema juhitud teatri eelarve on miinuses. Kui ta probleemile lähiajal lahendust ei leia, ähvardab ministeerium teatri hoopistükkis sulgeda. Ka isiklik elu on kuristiku äärel.

Kõik tundub juba ülimalt lootusetu, kuni Joel saab unes vana ja targa indiaanlase käest ilmutuse: teatris tuleb lavale tuua kantrimuusikal. Päris õige vestern, mille tegevus toimub Metsikus Läänes ja kus on kantri, hea nali, viski, hobused, alatud teod, kaunid naised, reetmine ja verine kättemaks.

Algab peadpööritav seiklus, kus lähevad segamini mäng ja elu.

Selle eest, et kõik näeks ehe välja, on hoolt kandnud peale eespool mainitud kolmiku kunstnik Kristina Lõuk, valguskunstnik Margus Vaigur, videokujundaja Argo Valdmaa, koreograaf Kristin Pukka ja lauluõpetaja Toomas Voll.

Voll, kes suudab ilmselt panna karudki metsas laulma, möönis, et näitlejad on andekad tegelased. Tuletagem kas või meelde, et Jüri Vlassov ja Sepo Seeman on legendaarse Kuldse Trioga ja Seeman veel ansambliga Kala andnud sadu kontserte, Ago Anderson mängib aga juba aastajagu rahvusooper Estonia muusikalis “Mees La Manchast” Sancho Panzat. Kuid professionaalseid nõuandeid vajavad nemadki, kui tegemist on muusikalavastuse ja sealjuures kantrimuusikaga.

“Loomulikult on see väljakutse, sest nõuab mõningaid põhiteadmisi ja peab treenima ka. Põhiline on see, et intonatsioon ja hingamine oleksid paigas ja lihas hakkaks mäletama,” rääkis Voll.

“Kantrimuusikat oleme harjunud kuulama ju vastavalt selle sünnimaale inglise keeles. Loomulikult on raskem selle kõla autentsust edasi anda eesti keeles – sama kui panna ameeriklane setut laulma. Aga üle ei tasuks mõelda, muusika on ju meie enda algupära, Feliksi tehtud,” muheles lauluõpetaja.

Jüri Naela kõrval Tallinna linnahallis muusikalidega alustanud ja palju töid televisioonis, sealhulgas näiteks “Tähed jääl” teinud vabakutseline koreograaf Kristin Pukka ütles, et temale oli see esimene kord kantristiilis lavastusele liikumist seada.

“Arvan, et see ongi koreograafi ülesanne osata teha kõike, ja isegi kui ei oska, ise õppida,” avaldas ta. “Kartsin hullemat, kui siia tulin – et on väga raske saada näitlejaid liikuma selles žanris –, aga olen väga positiivselt üllatunud.”

Laval kõlab elav muusika, mille eest kannab hoolt ansambel koosseisus Karl Laanekask, Vilho Meier, Olavi Kõrre ja Ilja Šarapov Feliks Küti juhtimisel. Tantsivad Ketri Künnapas, Nele Kink, Kristiina Rein ja Clelia Madi.

Rollides astuvad üles Tanja Mihhailova (külalisena), Sepo Seeman, Piret Laurimaa, Carmen Mikiver, Karin Tammaru, Triin Lepik, Ago Anderson, Jüri Vlassov, Lauri Kink, Tambet Seling, Ahti Puudersell ja Margareth Sonntak või Meriliis Lillemägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles