Taavi Rõivas: Kinnisvarapension kui abistav lisasissetulek

, sotsiaalminister (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: PP

Sotsiaalministri ametiaja alguses pakkusin välja idee, kuidas kinnisvara omaval pensionäril oleks vabatahtlik lisavõimalus saada igakuist lisasissetulekut kinnisvarapensioni näol. Et oleks arusaadavam, mida termin „kinnisvarapension“ tähendab, defineerin selle nii: see on kinnisvara väärtuse kasutamine selle omaniku vanaduspõlves, mille juures on oluline, et omanikul on võimalus elada oma kodus elupäevade lõpuni.

Olgu rõhutatud, et kinnisvarapension ei ole laen ega laenuga võrreldav toode, just vastupidi. Kinnisvara omanikule hakatakse vara väärtusest ja omaniku vanusest lähtuvalt maksma igakuiseid makseid. Peale selle on omanikul võimalus saada esimene suurem makse sihtotstarbeliselt eluaseme renoveerimiseks. Kinnistu jääb seejuures jätkuvalt inimese enda omandisse, üksnes selle erisusega, et pärandada ei ole korterit või maja võimalik ja kinnisvarapensionäri elupäevade lõppedes läheb kinnistu omand üle teenuse osutajale.

Teenus on seega atraktiivne eeskätt neile, kel ei ole järeltulijaid. Ajaloolistel põhjustel on praeguste noorte stardipositsioon olnud mõneti parem kui praegustel pensionäridel. Süsteem ei sobi kõikidele, kuid on oluline lisavõimalus paljudele. Teame ju, et üksikute pensionäride olukord on keerulisem kui kahekesi olijatel. Samuti ei ole paljudel materiaalselt toetavaid lapsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles