Saksamaal vindub kohus natside üle

Aino Siebert
, Baltische Rundschau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zwickau terrorigrupi liikmed Uwe Bönhard ja Beate Zschäpe puhkusel 2004. aastal.
Zwickau terrorigrupi liikmed Uwe Bönhard ja Beate Zschäpe puhkusel 2004. aastal. Foto: Bundeskriminalamt

Juba nädalaid kestab traagiline komöödia Beate Zschäpe ja tema abiliste kohtuprotsessi ümber, mis pidi algama kolmapäeval (17. aprillil). Pärast Karlsruhe põhiseaduskohtu reedel (12. aprillil) väljakuulutatud kiirotsust pidas Müncheni Oberlandesgericht nüüd üllatuslikult vajalikuks lükata kogu protsessi algust edasi ja anda ajakirjanikele võimalus uuesti akrediteerimiseks.

Saksamaal on kohtuprotsessidele akrediteerimine kombeks, sest kohtusaali sisse saavad ajakirjanikud, kes ennast kõige kiiremini kirja panevad ehk kohus vaatab avaldusi läbi nende saabumise järjekorras.

Nii tegid nüüd Müncheni juristidki. Kuna aga avalikkuse huvi selle kohtuprotsessi vastu on niisama suur kui mõni aeg tagasi Norras Anders Breiviku süüasja käsitlemisel, ei piisanud kohtu eraldatud 50 kohast. Välja jäid Türgi ja Kreeka meediaesindajad, kuigi just nendest riikidest pärinesid NSU (Nationalsozialistischer Untergrund / natsionaalsotsialistlik põrandaalune organisatsioon, nimetatakse ka Zwickau terrorigrupiks) ohvrid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles