Konnatalgud koguvad andmeid siniste konnade kohta

Pärnu Postimees
Copy
Praegu on parim aeg märgata  peale konnakooride muidki kevadele omaseid kahepaiksete iseärasusi, näiteks siniseks muutunud konni.
Praegu on parim aeg märgata  peale konnakooride muidki kevadele omaseid kahepaiksete iseärasusi, näiteks siniseks muutunud konni. Foto: Robert Sild

Eestimaa Looduse fond (ELF) kutsub üles teada andma kodumaistest rabakonnadest, kes pulmarändel sigimishoos siniseks värvuvad, ja haruldastest isenditest pilte saatma.

Soojenenud ilm on paiguti taas elavdanud kahepaiksete pulmarännet, Vabatahtlikud aitavad jälle siin-seal konni üle tiheda liiklusega teede, kus kahepaiksed massiliselt hukuvad. Kahepaiksete ränne sigimispaikadesse sai alguse juba märtsi lõpus, kuid külm ilm võttis pulmatuhina maha.

Konnatalgute kampaaniajuhi Birgit Purga sõnutsi on vabatahtlikud andnud teada, et paiguti ränne taas käib. Sellega seoses võib õnnelikel looduses avaneda võimalus kohata haruldast sinist isast rabakonna.

“Kui seda sinise ülikonnaga printsi näed, siis saada pilt meile. Nii saame teada, kui palju ja kus neid meil üldse on alles,” kutsus Purga üles.

Fotosid sinisest konnast oodatakse konnatalgute vaatluslehel mai lõpuni.

“Samuti tasub enda kodukandis silmad endiselt lahti hoida ka konnarände suhtes ja meiega ühendust võtta, kui soov konnadele appi minna,” lisas Purga.

Aktsioon “Konnad teel(t)” on toimunud 2012. aastast. Algatuse eesmärk on pöörata tähelepanu rände ajal maanteedel massiliselt hukkuvatele konnadele, tõsta inimeste teadlikkust looduses olulist rolli mängivate kahepaiksete suhtes ja saada ülevaade nende rändepaikade kohta kogu Eestis.

ELFi andmetel on aastatega vabatahtlike abiga päästetud autorataste all hukkumisest veidi üle 200 000 kahepaikse.

Hea teada

Tagaotsitava isase rabakonna tunnused:

  • Sigimisajal kevadel võib olla riietatud haruldasse sinisesse pulmarüüsse.
  • Kuni kaheksa sentimeetrit pikk.
  • Armastab niiskeid elupaiku.
  • Ei ole ohtlik, kuid on ise sigimispaikadesse rännates ohustatud, kui teekond ristub tiheda liiklusega.
Andmed: ELF
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles