Hannes Rumm: Miks mulgid enne teisi rikkaks said?

, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm.
Hannes Rumm. Foto: PP

Kuna olen mälumängufänn, alustan seda lugu ühe küsimusega: nimetage palun see maailmaajalooline sündmus, mille tulemusena said mulgid enne teisi eestlasi nii rikkaks, et jaksasid talusid mõisnikelt tagasi osta ja lapsi ülikooli saata.

Kui te vastust esimese hooga ei tea, aitab teid vastusele lähemale ehk vihje, et me kõik oleme seda sündmust ajalootunnis otsinud. Sellest sündmusest ajendatuna tegi Steven Spielberg mullu menuka filmi “Lincoln”.

Muidugi oli see sündmus 1861. aastal alanud Ameerika Ühendriikide kodusõda, mille tõttu vähenes järsult puuvilla tootmine lõunaosariikides. Ahelreaktsiooni järgmise lülina tekkis maailmaturul kiire vajadus puuvilla asendamiseks teiste materjalidega ja see omakorda kergitas järsult lina hinda. Mulgimaal olid linakasvatuseks soodsad tingimused ja nii said mulgid tänu Ameerikas orjuse kaotamise pärast peetud sõjale ratsa rikkaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles