Andres Herkel: Sellest, kuidas tõsta sisehääletuse usaldusväärsust

Andres Herkel
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Andres Herkel (IRL).
Riigikogu liige Andres Herkel (IRL). Foto: Peeter Langovits

Reformierakonna hääletusskandaal pole midagi, mille üle poliitilised konkurendid rõõmustada võiksid. Kristiina Ojuland on rahvusvahelise tuntusega poliitik, mistõttu on toimunu seda enam mainet kahjustav. Kristiina Ojuland on seisnud demokraatlike väärtuste eest Venemaal, Valgevenes ja mujal, sestap on nende riikide võimuesindajail nüüd lihtne osatada, et vaadake, milline on meie kriitik.

Minule sai sisedemokraatia nõrkus selgeks hiljemalt alates IRLi 2010. aasta suurkogust, kuid probleem on palju vanem. Varasemad juhtumid pole minu jaoks nii isikliku kogemusega seotud ja seega mõistan, et kõrvalseisjal ongi toimunust raske aru saada.

Kõige enam vajame usaldusväärseid elektroonilisi valimisi erakondade sees. See on võimalik, sest üleriigilistel valimistel toimuv elektrooniline hääletus on usaldusväärne. Olgu see tõesti ID-kaardil põhinev avalik teenus, mida erakonnad saavad sisse osta. Seni on oravavõrk kahjustanud elektrooniliste valimiste mainet niisama palju kui kõik Keskerakonna senised jõupingutused kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles