Mauri Saarend: Miks on lendamine kallimaks läinud?

, Estraveli lennupiletite müügidirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mauri Saarend.
Mauri Saarend. Foto: PP

Viimasel ajal on üha enam küsimusi tekitanud lennupiletite jätkuv kallinemine. Üle väga pika aja on näiteks Estravelis müüdud keskmise lennupileti hind tõusnud inflatsioonist kiiremini, selle aasta esimese viie kuuga ligi kaheksa protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Numbriliselt väljendades on pileti hind tõusnud 378 eurolt 408 euroni. Sealjuures on suhteliselt rohkem kallinenud just erasõitudeks kasutatavad pikka etteostu nõudvad piletid.

Pikemat ajaperioodi vaadates on lendamise hind kaua väga stabiilsena püsinud ja kohati isegi langenud. Praegugi on võimalik hästi ette planeerides leida lennureisi Euroopasse absoluutsummas odavamalt kui näiteks 20 aastat tagasi. Muidugi on nüüd ostetav lennupilet tõenäoliselt märksa lahjem kui analoogne pilet aastakümneid tagasi. Teenindust on vähem ja ebamugavusi rohkem, aga sihtkohta jõuab ikkagi.

Lennuhindade suhtelise stabiilsuse on taganud lennundusturu liberaliseerimisega kaasnenud ülepakkumine. Võimalusi reisimiseks on väga palju juurde tulnud ja konkurents pakkujate vahel olnud terav. See on paraku viinud paljud lennufirmad üle maailma suurtesse raskustesse. Vaid üksikud teenivad kasumit. Euroopa firmadest enamik on kahjumis ja paljud lennuettevõtted on viimastel aastatel oma tegevuse sootuks lõpetanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles